1 december, 2023

Formel 1-boss byter hästkrafter mot segelkraft

Adrian Newey OBE, Chief Technical Officer på Red Bull Racing F1 Team, går till sjöss. Han har valt Oyster Yachts för att bygga sin drömsegelbåt, med ambitionen att en dag segla jorden runt.

Neweys Oyster 885 byggs för närvarande vid Oysters Southampton-baserade högkvarter. Han är en av de mest erkända ingenjörerna i Formel 1-historien och följer sin gode vän Eddie Jordan, som också äger en lyxig segelbåt från Oyster Yachts.

Newey förklarar att han gillar samarbetet med Oyster och med Oyster Project Manager Matthew Townsend, som gjorde det möjligt för honom att själv hjälpa till med sina ingenjörskunskaper för att skapa sin Oyster 885. Modifieringarna har omfattat en del omdesign av interiören för att passa hans specifika krav och bland annat lägga till en utfällbar del till den bakre badplattformen, vilket skapar utrymme för en extra matplats ute.

Adrian ville gärna ha en båt som minimerar generatoranvändningen. Han använde därför sin erfarenhet från design och motorracing för att skapa en bimini med hård topp. Detta gör att han kan behålla båtens eleganta design och vindeffektiviteten hos Oyster 885. Toppen är fodrad med solpaneler för generering av ren energi.

Newey delar med sig av sina erfarenheter i en kommande dokumentär ”Adrian Newey, Building my Oyster”.

– Vi skräddarsyr en befintlig design, men det är för ett helt annat resultat, säger han.

– Det fina med motorracing är att det bara är två saker som räknas – hur snabbt det går och om det är pålitligt eller inte. Att bygga en segelyacht live ombord är mycket mer subjektivt när det gäller den totala njutningen kontra prestanda och användbarhet.

Båten ska överlämnas 2024

Fakta Oyster 885

Längd:                              27,08 m

Längd skrov:                    26,06 m

Längd v l:                         24,18 m

Bredd:                               6,33 m

Djup standardköl:            3,50 m

Deplacement:                  71 500 kg

Motor:                               Cummins QSL-330 (330 hk)

Bränsle:                            3 500 liter

Vatten:                              2 000 liter

Segelyta:                          387 m2

Info:                                   www.oysteryachts.com