1 december, 2023

Caterpillar utvecklar hybridsystem med vätgasdrift

Vätgas är ett av de bränslen som kan bli en framtida lösning för att minska utsläppen av CO2. Caterpillar håller på att ta fram motorer som kan hantera vätgas, ett projekt som delvis finansieras av USA:s regering.

Den aktuella motorn är en CAT C13D dieselmotor. Utvecklingen ska ske i ett treårigt projekt, enligt branschtidningen International Boat Industry.

Det vätgasdrivna systemet ska baseras på CAT:s nyligen lanserade C13D dieselplattform, som redan uppfyller EPA Tier 4 Final, EU Stage V och andra likvärdiga utsläppsstandarder. Det är en sexcylindrig radmotor som byggs i åtta effektklasser, från 456 hk till 690 hk. Enligt Caterpillar är den idealisk utgångspunkt för satsningen på att testa användning av vätgas, men kanske även andra framtida gasbränslen. Motorn kan också köras på 100% HVO, B100 destillerad biodiesel eller B100 standard biodiesel.

Projektet startar nästa år. Caterpillar blir huvudentreprenör i projektet och tillhandahåller sin motorforskning och utveckling samt systemintegration.