8 december, 2023

Bygg ditt eget peke i kolfiber

Många är intresserade av att fixa och optimera sina gamla segelbåtar. Vår båt har blivit en helt annan sen vi började segla med vår Code0. Här visar jag hur vi byggde ett nytt peke för att få allt att fungera.

Vår båt – en Sirena 38 – kan upplevas som ganska överriggad och vi skulle helst reva vid 7–8 m/sek. Det beror på att hon har ett grundgående på endast 1,7 m samt har en hög mast och rigg.

När vi köpte segel från North Sails trodde de att vi skulle kunna köra Code0 upp till 4–5 m/sek. Verkligheten var en annan och avsevärt mycket härligare. Coden har blivit vårt mest använda försegel.

På kryss: upp till 5 m/sek effektivt. Då kan vi gå lika högt i vind som vi gör med vår fock (North Sails 3Di 105). I 2–3 m/sek kommer vi snabbt uppe i 5 knop och flyger förbi alla andra båtar.

På halvvind har vi fina fartresurser, då vi har seglat Coden i upp till 8–10 m/sek i ren halvvind. Då ligger vi på båtens absoluta maxfart som är 9–10 knop. Det lutar lite, men det går toppen.

På undanvind har vi seglat Coden i vindar på upp till 10–12 m/sek på plattläns och spriat ut coden med spinnakerbommen. Det blir väldigt nära samma effekt som med en spinnaker (totalt 88 m2), men mycket säkrare i de vindarna.

Peket är också väldigt användbart i naturhamnar. Vi kommer in överallt.

En fråga jag brukar få är ”hur visste du hur du skulle dimensionera peket?”. Det visste jag inte utan jag pratade en hel del med Per Wärn på Marströms, som gav en del tips. Sen har jag bara använt sunt förnuft och överdimensionering. Trots det väger peket inte mer än 25 kg. Det är mycket för att vara kolfiber, men vikten påverkar inte seglingen alls.

Materialet kostade cirka 15 000 kr. Hela bygget kan följas i detalj i en blogg här: https://www.moory.se/magazine/bygg-ditt-eget-peke-i-kolfiber/

Text & foto: Torkel Hallander

 

Ett nytt peke i kolfiber på denna Sirena 38 gjorde att besättningen kan utnyttja båtens Code0 till max. Peket är också opraktiskt vid tilläggning i naturhamnar.

 

Efter att ha byggt en modell av peket i masonit gjorde vi en form. En 650g/m2 kolfiberduk fungerar och gör att du slipper lägga allt för många lager. Lägg ut duken över formen och lacka sedan på epoxi i lagom mängd.

Det krävdes många timmars slipning innan slutresultatet var perfekt. Tänk på att använda skyddsutrustning vid slipning av kolfiber.

Efter avslutande lager med sträcklack fick vårt nya peke samma högblanka finish som en Steinwayflygel.