8 december, 2023

Ubåt för två söker ny ägare på Klaravik

Att rariteter och udda ting dyker upp på auktion händer titt som tätt. Men ubåten som just nu ligger ute till försäljning på Klaravik kommer sällan upp till ytan – en unik och spännande möjlighet för undervattensfantasten.

Pressmeddelande:

År 2015 lyckades nuvarande ägaren, som föredrar att vara anonym, lägga vantarna på ett skrov till en ubåt. Intresset för ubåtar och att utforska undervattenslivet hade funnits med ända sedan tonåren. När hen, via amerikanska organisationen Psubs (Personal Submersibles Organization), fick chansen att köpa den tvåsitsiga farkosten var det därför omöjligt att tacka nej.

– Varken då eller nu har jag någonsin sett något liknande till salu i Europa. Det var en unik möjlighet. En möjlighet jag nu vill ge någon annan med samma brinnande intresse som jag.

 

Vad som vid köpet var ett färdigbyggt skrov från 90-talet, från det kanadensiska märket Sport Sub, skulle förvandlas till en vattenredo farkost. Men ironiskt nog var det ägarens intresse av att hitta nya sätt att utforska sjöar och hav – det som ledde till köpet från första början – som satte käppar i hjulen för projektet.

– Jag fick en ny idé och påbörjade bygget av en helt egen ubåt med tryckkabin. När den väl blev klar fanns inte samma behov av att färdigställa byggsatsen.

Projektet att färdigställa maskinen ska nu passas vidare. Ett projekt som inte är särskilt svårt att ro i hamn.

– Det behövs två utombordsmotorer, ett bilbatteri, några dykflaskor och lite enklare kabeldragningar. Allt är lätt att få tag på så det är inga konstigheter.

Ubåten, som kan gå ner på 40 meters djup, är designad för att kunna hanteras av privatpersoner. I stället för en tryckkabin skapas en luftbubbla i cockpiten för att möjliggöra turer under ytan.

– Du simmar in i cockpiten underifrån. Eftersom den är öppen i botten kommer du att ha vatten upp till midjan så i vårt klimat är våtdräkt att rekommendera.

Vem som kammar hem den unika ubåten, som för tillfället har Jönköping som hemadress, får vi vänta och se. För att ratta farkosten bör man ha dykcertifkat, att dyka ner utan erfarenhet vill ägaren inte uppmuntra.

– Man bör ha dykkunskaper sedan tidigare, eftersom samma riktlinjer kring dyktid och djup gäller för den här ubåten.

Auktionen avslutas på klaravik.se den 14 december kl. 10.58.