12 december, 2023

44-fots äventyrsyacht i aluminium

XO Boats har tagit fram ett nytt flaggskepp, som de beskriver som en äventyrsyacht i aluminium. XO EXPLR 44 är inspirerad av superyachter och är god för hastigheter på över 50 knop.

XO EXPLR 44 tillverkas i 10/5 mm marinaluminium. Båten kan utrustas med 3×450 hk eller 2×600 hk motorer, vilket ger väldigt goda fartprestanda på upp till över 50 knop toppfart.

Denna äventyrsyacht är ett mycket efterlängtat tillskott till XO:s flotta.

– Under en lång tid har XO Boats haft ett antal passionerade fans som uppskattar XO:s köregenskaper, säkerhet och höga kvalitet. När vi har diskuterat med våra kunder och lyssnat på deras feedback, såg vi att det fanns en efterfrågan på en båt i den här storleken från XO. Vi siktar på att möta behoven hos mer krävande och kvalitetsmedvetna båtförare, som även uppskattar elegans, säger Erkki Talvela, vd för XO Boats.

Med en total längd på 44 fot drar XO EXPLR 44 stor nytta av aluminiums styvhet. Vibrationer och ljud från sjön försvinner i denna stora yacht med solid sjöduglighet. Materialet garanterar motståndskraft mot korrosion, reparerbarhet och ett bekymmersfria båtägande.

– Med designen ville vi hitta sätt att maximera det inre utrymmet. Som ett resultat skapade vi två hytter som är lika stora – så det finns inte bara en ägarstuga, utan mer som två lyxiga sviter. Vi ville också ge extra stabilitet till yachten samtidigt som vi bibehöll det sportiga utseendet hos en XO, vilket är anledningen till att vi sänkte mittkabinen, berättar Jaakko Kantola, ledande designer hos XO Boats.

Inredningen är inspirerad av nordisk estetik, med lyxiga detaljer och extra komfort. Båten har bland annat en stor dubbelsäng, duschutrymme och bra takhöjd med gott om ljus, utrymme för förändringar och snygga detaljer.

Akterkabinen har två bekväma enkelsängar eller en stor dubbelsäng. Tillsammans med den extra kojen i salongen rymmer EXPLR 44 bekvämt upp till sex personer.

EXPLR 44 har luftkonditionering och värme. Det finns plats för solpaneler på taket, tillsammans med skenor för takräcken för cyklar och sportutrustning. Solstolar i fören och aktern förvandlas till loungeområde.

Fakta XO EXPLR 44

Längd:                              13,4 m

Bredd:                               3,7 m

Vikt:                                   8 268 kg (utan motorer)

Djup:                                 1,05 m

Motorer:                            3×450 / 2×600, max 1 350 hk

Bränsle:                            1 800 liter

Toppfart:                           drygt 50 knop

Personer:                         12–14

Sovplatser:                       4 + 2

CE-klass:                          B

Info:                                   www.xoboats.com