21 december, 2023

Ett bra kappseglingsår är över – nästa kan bli ännu bättre

Ett mycket bra kappseglingsår, med flera svenska medaljer på stora mästerskap, är över. Nu väntar en intensiv period från januari till maj med EM och VM i samtliga OS-klasser – och i juli–augusti (26/7–11/8) är det dags för OS i Paris med fyra klara svenska medaljchanser i segling.

Pressmeddelande:

– Året som snart är över var mer än godkänt. Vi har nog aldrig varit starkare. Vi kan vara stolta över att vi har världens bästa kvinnliga seglare, om vi pratar om de som seglar båtar. Vi har ju en bit kvar dit i brädklassena, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Vi går in i OS-året där vi siktar på OS-medalj i fyra klasser, väl medvetna om att man måste varit på medaljnivå tidigare för att ha chans till medalj. Samtidigt som vi också vet att medaljchans långt ifrån är några garantier för medaljer.

De fyra klasserna där Sverige siktar mot medalj är 49erFX där världsmästarna Vilma Bobeck/Rebecca Netzler är favoriter. I 470 Mixed är Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson medaljkandidater som regerande Europamästare och där Anton redan har ett OS-silver från Tokyo 2020 (tillsammans med Fredrik Bergström). Även Josefin Olsson (ILCA) vann OS-silver i Tokyo och siktar på medalj igen. I Nacra har Sverige tagit en nationsplats, men kampen om vilken besättning som får åka kommer att pågå under våren mellan Emil Järudd/Hanna Jonsson och Ida Svensson/Marcus Dackhammar.

Året 2023 var ett bra svenskt år på de stora mästerskapen. Men det började inte lysande för landslagsseglarna. Framgångarna uteblev i de två världscupseglingarna i Palma och i Hyères i april. Det var först i maj som medaljerna började trilla in. Efter en rafflande final utanför San Remo i Italien vann Anton och Lovisa sitt andra raka EM-guld i den nya OS-klassen 470 Mixed.

– Den här segern betyder otroligt mycket för oss. Utan att segla briljant håller vi ihop det och knyter ihop säcken dag efter dag, sade Anton efter deras seger.

I juli var det dags för för-OS i Marseille. I 49erFX gjorde Vilma Bobeck/Rebecca Netzler en mycket stark tävling och kunde åka hem med en bronsmedalj – trots att de inte seglade finalen då Vilma skadat ett knä i regattans näst sista race.

Två månader efter för-OS var det dags för ett samlat VM i Haag och då visade Vilma och Rebecca att de är bäst i världen i sin klass. De gjorde ett helt fantastiskt mästerskap som de dominerade fullständigt från dag ett. Redan innan sista medaljracet kunde de jubla över VM-guldet eftersom deras ledning var så stor att ingen kunde komma i kapp.

Samtidigt som Vilma och Rebecca glänste i 49erFX seglade Emil Järudd/Hanna Jonsson hem ett VM-brons i Nacra. I det sista racet stod de för en makalös upphämtning efter en miss i starten. De slutade tvåa i finalen vilket räckte till en bronsmedalj.

– Det var fantastiskt kul och vi är superstolta över vad vi presterat tillsammans. Vi fick ta ett straff innan start, en 360 sväng, så det var en tuff början, sade Hanna.

Årets sista mästerskap för 49er och Nacra avgjordes i Vilamoura i mitten av november och blev lite av en besvikelse för svenskarna. De regerande världsmästarna Vilma och Rebecca slutade på en blygsam 14:e plats och VM-bronsmedaljörerna, Emil och Hanna, kom inte ens till start eftersom Hanna var skadad. Emil ville dock inte missa EM och seglade med Klara Johansson. Med tanke på att de inte seglat så mycket tillsammans var deras 20:e plats fullt godkänd. Ida Svensson och Marcus Dackhammar började EM bra och låg topp-10 efter halva tävlingen, innan de tvingades bryta på grund av skada.

Kappseglingsåret skulle ändå sluta i dur. I början av november kom beskedet att World Sailing nominerat Vilma och Rebecca, som en av tre besättningar, att utses till världens bästa kvinnliga besättning 2023 (World Sailor of the Year). De vann visserligen inte utmärkelsen men bara att vara nominerade är ett stort erkännande och en ära som ingen annan svensk tidigare förärats.

I slutet av november presenterade Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) 34 svenska elitidrottare som klara för OS i Paris. Bland dessa fanns fem seglare: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470) och Josefin Olsson (ILCA). Även i Nacra 17 har Sverige en OS-plats klar, men vilken besättning som får åka avgörs under våren.

– Det känns stort att de första seglarna är uttagna till OS. Att vi redan nu fått förtroendet av SOK för fem seglare innebär att vi gjort ett bra arbete så här långt, säger Magnus Grävare som ser fram mot en spännande jakt på fler svenska OS-platser:

– Vi har fler OS-kval framför oss, med start redan i januari i Australien i ILCA7, som är ett kval vi bör klara. Kvalen avslutas i franska Hyères i april där vi skall kämpa hela vägen för att ta en plats i iQFOiL och Kitefoil på damsidan. Även 49er-killarna har en liten chans att knipa en OS-plats och den ska vi göra allt för att nå.

 

EM, VM och Världscupen 2024

3–10 jan, Argentina, ILCA 6, VM och OS-kval

25–31 jan, Australien, ILCA 7, VM och OS-kval

26 jan–3 feb, Lanzarote, Windsurfing D & H, VM och OS-kval

16–23 feb, Aten, ILCA 6 & 7, EM och OS-kval

24 feb–3 mars, Mallorca, 470, VM och OS-kval

4–10 mars Lanzarote, 49er & 49erFX, VM

15–23 mars, Israel, Formul Kite D & H, EM

1–6 april, Mallorca, Världscupen

18–27 april, Hyères, Världscupen och OS-kval

6–12 maj, Cannes, 470, EM

7–12 maj, La Grande Motte, 49er, 49erFX & Nacra, EM

11–19 maj, Hyères, Formul Kite D & H, VM

26–30 juni, Kiel, Världscupen