19 december, 2023

15 m eldriven och foilande båt från TYDE och BMW

TYDE presenterade sin första båt på den stora båtmässan i Cannes i september. Den båten, med arbetsnamnet THE ICON, fick stor uppmärksamhet men såg mest ut som ett flytande drivhus. Efterföljaren är på drygt 15 m längd och påminner mer om en vanlig båt.

Den nya båten från TYDE. Är med en längd på 15 meter den största eldrivna motorbåten som glider över vattenytan på bärplan. Beställningar och produktion har redan startat och de första båtarna ska levereras hösten 2024.

THE ICON togs fram i samarbete med BMW och designbyrån Designworks, som är ett dotterbolag till BMW Group. Den har en imponerande räckvidd och låg energiförbrukning tack vare bärplansdrift.

Fortsättningen på detta samarbete är en öppen lyxbåt. Den erbjuder alla bekvämligheter för en lyxig båt, men utan några utsläpp under drift. Bårplanstekniken, där båten ”flyger” över ytan, sparar inte bara cirka 80 procent energi, utan tillåter också passagerarna att flyta extremt mjukt – även i dyningar.

– Med THE ICON har vi visat hur elegant och lyxigt båtlivet kan vara. Fortsättningen av samarbetet med BMW driver lanseringen till ett annat segment. Den nya modellen tar med bärplanstekniken mer daycruiserliknande båtar, säger Christoph Ballin, medgrundare och vd för TYDE.

– Vårt mål är att använda banbrytande design och intelligent tekniköverföring från fordonssektorn för att ge ytterligare impulser till den BMW-typiska glädjen med hållbar mobilitet, säger Stefan Ponikva, Vice President Brand Communication and Brand Experience BMW.

Medan TYDE ansvarar för konceptet, utvecklingen, produktionen och marknadsföringen av projektet bidrar BMW med komponenter och expertis inom elektromobilitet. Designen kommer återigen från den kreativa studion hos BMW Groups dotterbolag Designworks.

Bortsett från bärplanen är inredningen av den nya båten ljus och lyxig. Naturligt ljus strömmar in från ovan och från sidorna och ger salongen en unik atmosfär.