10 januari, 2024

100 knops superbåt i kolfiber får premiär på Boot Düsseldorf

Tyska Mayla GT är en ny högpresterande båt som får sin premiär på Boot Düsseldorf 20–28 januari. Linjerna är inte helt unika, men Mayla GT ska kombinera hisnande prestanda med oöverträffad komfort och elegans.

Skrovet är utvecklat av det svenska ingenjörsföretaget Petestep. Det har ett djupt V-monoskrov med dubbla tvärgående steg och Petesteps patenterade deflektorer för optimal hydro- och aerodynamisk prestanda. Sittbrunns- och kabinlayouterna är praktiska. De är anpassningsbara och designade för att ge högkvalitativa utrymmen.

Mayla GT är tillverkad helt i Kolfiber Prepreg, som ger en kombination av lätthet, styrka och styvhet. Byggstandarden är inspirerad av bilindustrin med millimeternivåtoleranser, jämförbara med racerbilsstandarder. De strukturella beräkningarna är framtagna av det holländska ingenjörsföretaget Solico och ska garantera att Mayla GT klarar hastigheter i 100-knopsområdet.

Mayla GTS-varianten, som ska presenteras i Düsseldorf, har dubbla Ilmor 6,2 liters V8-kompressormatade motorer. De ger 650 hk vardera med ett vikt-effektförhållande på 3,5 kg/hk. Dessa motorer fick 2021 års Miami Boat Show Innovation Award efter att ha uppnått det bästa utsläppsbetyget för en 500 hk+ motor.

Alternativa framdrivningsalternativ inkluderar bensinmotorer upp till 3 100 hk, dieselmotorer upp till 1 700 hk och en elektrisk hybridversion upp till 2 100 hk.

Mayla GT har plats för åtta personer och en lyxig hytt med dubbelsäng, separat dusch, premiumljudsystem med mera.

Det öppna cockpitområdet är utrustat med skjutbara solstolar, stötdämpande stolar vid förarplatsen, wet-bar och gott om förvaring.

Akterut finns ett rymligt garage för vattenskoterförvaring med en elektrisk akterspegelsdörr som även kan förvandlas till en ”beach club”.

Dometic luftkonditionering och Seakeeper gyrostabilisator finns som tillval.

Fakta Mayla GT

Längd:         13,5 m

Bredd:          3 m

Vikt:              4,5 ton

Toppfart:      70+ knop

Marschfart:  30+ knop

Vatten:         200 liter

Info:              https://www.mayla-yacht.com/