12 januari, 2024

Volvo Penta utvecklar IPS-plattformen för att sänka koldioxidutsläpp

Volvo Penta lanserar sin nya IPS Professional Platform, som ska vara båtbranschens mest avancerade teknologi och framdrivningsplattform för superyachter och kommersiella marina fartyg. Premiären skedde på Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, USA.

Pressmeddelande:

IPS Professional Platform bygger på Pentas beprövade Inboard Performance System (IPS) och Electronic Vessel Control (EVC) teknologi med unika förbättringar för större fartyg. Den flexibla plattformen gör att ett fartyg kan ha upp till åtta kraftkällor inklusive matchad mjukvara, tjänster och support, allt integrerat via företagets egenutvecklade EVC-teknik.

Höjdpunkterna i den nya plattformen inkluderar:

  • Ett intelligent drivsystem med dubbla kraftkällor – Installerat som en dubbel, trippel eller fyrdubbel, gör systemet att varje fartyg kan ha fyra till åtta kraftkällor. Lösningen är förberedd för olika kraftkällor – från förbränningsmotorer som körs på förnybara bränslen till helt elektriska eller hybridlösningar, vilket möjliggör oöverträffad effektivitet och ger möjlighet att kombinera traditionella förbränningsmotorer (ICE) med elektriska kraftkällor.
  • Plattformens intelligenta tekniska funktioner inkluderar även Volvo Penta Assisted Docking, Dynamic Positioning och en professionell glascockpitdisplay på vissa modeller för att underlätta manuell manövrering och halvautomatiska funktioner för alla nivåer av förare. Systemet erbjuder även fjärrdiagnostik och förenklar underhållet.
  • Framtidssäkra fartyg – Plattformsarkitekturen kan framtidssäkra fartyg genom sin mångsidiga dubbeleffektkonfiguration. Fartyg kan designas för den ultimata effektivitetsnivån med dagens motorteknik. Därefter kan man uppgradera med hybrid- och elektriska alternativ.
  • Smarta kraftkällor – Alla Volvo Pentas förbränningsmotorer kan köras på förnybar diesel eller biodiesel idag.
  • Att bli miljösmart – En ny smart Eco Mode-funktion som automatiskt startar/stoppar enskilda motorer, vilket optimerar bränsleförbrukningen och motorns gångtimmar.
  • Nya effektivitetsnivåer – Tillsammans säkerställer Volvo Pentas IPS-drivlina och Eco Mode nya effektivitetsnivåer som aldrig har setts i branschen – de kompletterar varandra.
  • Engagemang för hållbarhet – Volvo Penta har engagerat sig för hållbarhet och koldioxidutsläpp. Med det kompletta systemet kommer användarna att uppleva upp till 30 procent totala bränslebesparingar och utsläpp.

Dessutom stöds Volvo Pentas design med dubbla kraftinmatning av en smart Eco Mode-funktion som automatiskt hanterar och optimerar energianvändningen baserat på realtidsbehov under drift. Eco Mode optimerar bränsleförbrukningen och motorns gångtimmar. Ungefär 50 procent av tiden kommer hälften av strömkällorna att vara i standby. Detta ger potentialen att driva ett fartyg med nya effektivitetsnivåer och leder till utökade service- och underhållsintervaller.