22 januari, 2024

13,3 m aluminiumbåt med ny skrovdesign

Svenska Angus E44 är en båt med en ny skrovdesign, E-Hydro. Den ska, enligt tillverkaren, vara både bekväm och extremt bränslesnål.

– Det här är ett nytt koncept som började gro för mer än tio år sedan. Jag ville ta fram en båt som är bekväm, extremt bränslesnål, som har goda sjöegenskaper och stora sociala ytor. Mitt mål var en marschfart mellan 20 och 30 knop. Letandet efter en skrovkonstruktör som kunde uppfylla alla kriterier har inte varit enkelt. Massor av intressanta uppslag har kommit och gått under tiden men de flesta koncepten stannar vid ultralätta byggen och 15 knop vilket jag tycker är för långsamt, säger Thomas Rönnberg, grundare och ägare av Angus Marine.

– Vad gör man då? Jo man konstruerar ett eget skrov, gör CFD-tester, provkör och ändrar, provkör igen och ändrar. Nu har vi utvecklat en ny skrovdesign, E-Hydro, som är extremt lättdriven och bränslesnål samtidigt som det går värdigt och stabilt i sjön.

Angus E44 är 13,3 m lång, 3,40 m bred och väger närmare 6 ton med bränsle och folk ombord. En dieselmotor på 370 hk ger en marschfart upp till dryga 30 knop och då är förbrukningen endast 1,5 lit/M. Toppfarten är cirka 40 knop.

– Angus E44 är till största del byggd i aluminium och inredning och tak är byggt i komposit för att hålla nere vikten. Vi lagt mycket tid och energi på hög komfort, Angus Soft Silence system är tillämpat genom hela båten. Båten är spacklad och lackerad med mycket hög finish, vi använder samma professionella lacksystem och lackerare som yachtindustrin.

– I Angus E44 färdas man med värdighet, tyst och bekvämt i farter mellan 20 och 30 knop. Det finns ingen planingströskel och hon klyver som en kniv genom vattnet med en plan trimvinkel och är extremt stabil.

Med generös plats för tio personer i kabinen skulle man kunna kalla det här för en modern salongsbåt. Breda soffor för förare och navigatör som rymmer två personer per sida

Förkabinen har en U-soffa och ett bord som går att sänka ner och bilda en stor dubbelbädd. Sittbrunnen i aktern är formad som en stor U-soffa med bekväm plats för 10 personer. Löstagbara höj- och sänkbara bord. Ryggstöden i aktre delen är flyttbara för att skapa ett soldäck eller loungeyta. Stor akterplattform med badstege.

Info: www.angusmarine.com

Bildtext: Angus E-Hydro behöver bara hälften så mycket effekt som ett konventionellt V-skrov. Skrovet är designat för att gå med en plan trimvinkel. Angus E kommer att finnas med både hybrid och eldrift.