24 januari, 2024

Tredje generationens båt från Axopar

Axopar 28 lanserades 2014 och många lyfte på ögonbrynen och undrade vad det var för konstig båt. Efter tio år och närmare 3 000 sålda båtar av 28-fotaren kommer den tredje generationen, nu som Axopar 29.

Ritningen till den nya 29:an presenterades på båtmässan i Cannes i september 2023. På Boot Düsseldorf premiärvisades Axopar 29 i både en öppen och en stängd version med kabin – Axopar 29 Cross Cabin och Sun-Top.

Det märks att Axopar har hunnit slipa på konceptet. Det som från början var en ganska enkel båt med lite märkligt utseende är idag en föregångare inom båtbranschen. Ingen ifrågasätter längre skrovlinjerna och kvalitet är mycket bättre. Designen har också förbättrats avsevärt och är idag en föregångare bland motorbåtar, trots att den fortfarande sticker ut med sina lite annorlunda linjer.

Axopar 29 bär samma Axopar-DNA som de övriga modellerna i programmet. Men formspråket har utvecklats till att bli mer äventyrligt med nya, innovativa idéer och bättre lösningar.

Skrovet ska enligt Axopar gå bättre i sjön än hos föregångaren och har en mindre kantig stil. Bogsektionen är högre än tidigare och ska ge mer skydd mot väder och vind, även under tuffare förhållanden. Skarndäcken på denna walkaroundmodell är också bredare, vilket gör det lättare att ta sig runt ombord.

 

Skjutdörrarna på Axopar 29 XC pilothouse har fått en ny design, de är högre och bredare än tidigare vilket gör det lättare att in i kabinen. Axopar 29 XC har även en bakruta med panoramautsikt i full bredd.

Axopar 29-båtarna kommer att erbjudas med den nya ”Adventure Collection”. Det innebär några speciella och unika detaljer integrerade i båten, inklusive en ny klädkollektion designad tillsammans med Sail Racing och utrustning för vattenaktivitet skapat tillsammans med JOBE.

Den nya layouten på fördäcket innebär mer volym och här finns n D plats för upp till åtta personer. Genom att komplettera med en U-soffa (tillval) får man en loungeyta.

Båten har även fått en hytt som kan användas som förvaringsutrymme under däck eller en vattentoalett med handfat (tillval). Hytten kan även användas som sovhytt med fullängdskojer.

29 Sun Top finns nu med skjutbart canvastak, för att ge solskydd och fortfarande ha utomhuskänslan och släppa in solen i sittbrunnen. Det skjutbara canvastaket är standard med manuell manövrering, valfritt med elektriskt ställdon.

Båten har fått en förbättrad hydrodynamik och tack vare den större bränsletanken på 400 liter har den en räckvidd på mer än 200 sjömil. Marschfartsområdet är 22–32 knop med i princip konstant förbrukning.

Fakta Axopar 29 Cross Cabin:

Längd ö a:                   8,95 m / 29 fot

Bredd:                          2,98m / 9ft 8in

Djup:                            0,90m / 2ft 8in

Vikt:                              2 800 kg

Skrov:                          Tvåstegat med 22,6 grader V

CE-klass:                     B-offshore / C-coastal

Kojplatser:                   2+2 personer

Motorer:                       300–450 hk (1×300–400 eller 2×200)

Bränsle:                       400 liter

Bränsleförbr.:              1,8 lit/M vid 26 knop med 2×200 hk

1,6 lit/M vid 24–34 knop med 1×350 hk

Personer:                    6

Bränslekapacitet:       400 liter / 105 gal

Pris:                              från 57 800 Euro plus moms (Axopar 29 Sun Top)

Info:                              www.axopar.se