29 januari, 2024

Premiärvisning för ny trio från Silver Boats

Tre nya modeller från Silver Boats i Finland får premiär på Helsingfors båtmässa, 9–18 februari. Det är den nya Silver Seahawk CCX-modellen, som lanserades i augusti 2023, som för första gången visas för allmänheten på Helsingfors Vene24Båt-mässan.

Det är tre olika lösningar på samma skrov som presenteras av den finländska tillverkaren. Modellerna omfattar två öppnar båtar och en kabinversion.

CCX-modellen med mittpulpet premiärvisades under Helsingfors Flytande båtmässa i augusti 2023. Den modellen kompletteras nu med Silver Seahawk BRX med dubbla styrpulpeter.

Silver Seahawk BRX är en öppen båt designad speciellt för skärgården. Den rymliga fören har stora förvaringsutrymmen och en bred passage för trygg ombordstigning. Mittgången kan täckas av en aluminiumskiva så att man får ett fiske- eller soldäck i fören. Styrpulpeterna är bredare än normalt, vilket möjliggör installation av en kartplotter upp till 16 tum. Båda styrpulpeterna har även gott om förvaringsplats för småsaker.

Vindrutan saknar vindruteramar och ger god sikt runt om, samtidigt som den ger ett mer strömlinjeformat och modernt utseende. Vindrutan är tillverkad i härdat glas, vilket möjliggör installation av vindrutetorkare. Även passagerarna är väl skyddade av vindrutans sidofönster som fortsätter längs med sidorna. Pulpeternas mellandörr är tvådelad. Sittbänkarna kan ändras så att man får en U- eller L-soffa i aktern.

Standardutrustningen är omfattande standardutrustning och det finns ett brett utbud tillbehör, bland annat bogpropeller, kylskåp, 2-delat akterkapell och plattform till det förliga utrymmet. Vattenskidstång i aktern är standard.

Silver Seahawk Cabin är både en förbindelse- och utflyktsbåt för året runt bruk. Skrov, durk och förvaringsutrymmen i för och akter är i slitstarkt marinaluminium medan hytten är tillverkad i glasfiber. Kabinen är rymlig och ger bra skydd samtidigt som sikten är god runt om. Båten har även en öppningsbar taklucka över hela bredden. Kabinen har ståhöjd och man kan gå igenom hytten från för till akter.

Hyttens har svarta sittdynor och interiör tillsammans med tonade sidorutor. Akterns skjutdörr har designats så att dörren inte fryser vid kalla väderförhållanden och så att skenorna inte förstockas av höstlöv eller snöslask. Både framdörren och akterns skjutdörr går att låsa.

Att ta sig från för till akter är även möjligt via sidodäcken, som speciellt förenklar hamnmanövreringar. Sidodäcken kan även förses med extra mittknapar, vilka gör sidoförtöjning enklare. Eftersom Silver Seahawk-skrovets skrovsidor är aningen högre, har Cabinmodellen försetts med aluminiumtrappsteg för enklare ombordstigning.

Kabinmodellens hytt har gott om sittplats för alla båtens passagerare och även möjlighet till tillfällig övernattning i och med bäddsatsen som ingår som standard.

Standardutrustningen är omfattande med ett brett tillbehörssortiment, till exempel värmare, lådkylskåp, dubbelbatterisystem, automatiskt trimsystem, targabåge i aluminium för utrustning eller vattensporter, samt luftfjädring till förarens och kartläsarens säten. En LED-bar, som kan installeras längst fram på hytten tak, är ett gör mörkerkörning tryggare.

Alla Silver Seahawk -modeller, liksom resten av Silvers modellprogram, tillverkas helt och hållet i Finland.

Aluminiumskrovet, som designats utan steglister, garanterar mjuk och balanserad gång oberoende av modellversion, och en låg planingströskel ser till att båtarna även i krävande förhållanden kan köras i plan, till och med vid låga hastigheter. Den plana aluminiumdurken tillsammans med 30 mm tjocka aluminiumräcken och höga inre skrovsidor utökar säkerheten ombord.

Fakta:

Längd:                              7,05 m

Bredd:                               2,50 m

Vikt:                                   CCX 1 150 kg

BRX 1 300 kg

Cabin 1 500 kg

Bränsle:                            220 liter

Info:                                   www.silverboats.com