30 januari, 2024

COX och Ockelbo Boats i samarbete

Ockelbo Boats inleder samarbete med DPower. Från 2024 erbjuds Cox dieselmotor CXO300 som motoralternativ till Ockelbo B25 Cab. CXO300 har utvecklats, testats och optimerats under flera år. Den lanseras som världens mest kraftfulla dieselutombordare och ger båtägaren ett bränslesnålt, rent alternativ med längre serviceintervall.

Pressmeddelande:

CXO300 är en 300 hk V8 med 4,4-liters cylindervolym. Såväl design som prestanda är utformade för att möta de höga krav som ställs på marin användning, tillförlitlighet och funktion. Motorn är också optimerad för lång livslängd och utökade serviceintervaller på 250 timmar. Detta kan jämföras med bensinmotorer som vanligtvis kräver service var 100:e timme, har kortare livslängd och lägre andrahandsvärde.

Tack vare ett högre kompressionsförhållande är dieselmotorer effektivare än bensinmotorer vid lägre varvtal. Den högre kompressionen av luft och bränsle i cylindrarna ger en högre effekt vid lägre hastigheter, vilket resulterar i cirka 30 procent bättre bränsleeffektivitet. Vridmomentet är 682 Nm vid 2 250–3 000 varv/minut.

– Förbättrad bränsleekonomi och längre räckvidd är så klart intressant för både fritidsbåtsägarna och kommersiella aktörer. Våra tester visar att installationen passar Ockelbo B25 mycket bra. Dessutom kommer båten upp över 40 knop med sex personer ombord. Den hastigheten når vi bara med två personer ombord vid en jämförelse med en likvärdig bensinmotor. Det visar tydligt på skillnaden i prestanda när båten är tungt lastad och skingrar rykten om att dieselmotorer är långsammare än bensin, säger Michael Waax.

CXO300 kan köras på exempelvis HVO eller det 100 procent fossilfria alternativet EcoPar. Utsläppstester har även visat att motorn är så ren att den uppfyller de strängaste miljökraven. CXO300 har certifierats av alla de viktigaste organen för kontroll av utsläpp, inklusive EPA Tier 3, RCD II, IMO Tier II samt BSO-II.

– CXO300 släpper ut 20–35 procent mindre mängd koldioxid än en jämförbar bensinutombordare. Det ligger helt i linje med vår plan på att ta fram och tillhandahålla ett långsiktigt utvecklingsprogram för banbrytande och hållbara dieselutombordare för ett stort antal användare, säger Mats Hallberg, Cox-representant på DPower.

De första båtarna utrustade med CXO300 kommer att levereras under första kvartalet 2024.