25 februari, 2024

Havets kvinnor dyker upp på Sjöfartsmuseet Akvariet

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. De livnär sig på att dyka efter djur och växter i havet, helt utan tuber och modern utrustning. Nu finalvisas utställningen Haenyeo – Havets kvinnor på Sjöfartsmuseet Akvariet efter en uppmärksammad turné i Sverige och Danmark. Den öppnar 9 mars.

– Haenyeo-kulturen främjar kvinnors status i samhället och miljömässig hållbarhet. Jag hoppas att publiken kan hitta inspiration, styrka och mod i dykarkvinnornas sätt att leva i harmoni med havet. Jag är stolt över att vara en del av denna kultur och att kunna dela den med andra och hoppas att denna urgamla tradition lever vidare, säger initiativtagaren Min Jeong Ko, som samproducerat utställningen tillsammans med Sjöfartsmuseet Akvariet.

Inom haenyeo-kulturen har kvinnorna enligt tradition försörjt familjen, medan männen tagit hand om arbetet hemma. Kvinnorna livnär sig som fridykare och har utvecklat sin andningsteknik för att kunna vara under ytan en längre period. Utan dyktuber eller harpuner fiskar haenyeo utifrån strikta regler för vilka djur och växter som får fångas. Att leva i symbios med naturen är essentiellt för kulturen och garanterar havets naturliga tillväxt.

Sedan 2016 är haenyeo med på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Mycket tyder dock på att traditionen är hotad. Dels på grund av farorna i arbetet som lockar yngre till andra arbeten, dels på grund av klimatförändringar och minskade fångstmöjligheter.

Utställningen har tidigare visats en kort period på Sjöfartsmuseet Akvariet och därefter på uppmärksammad turné i Sverige och Danmark. Här visas ett tjugotal porträtt av fotografen Hyung S. Kim, unika föremål som donerats till Sjöfartsmuseet Akvariet av Jejus lokala poet och forskare Sooni Kim, vars mor och mormor var haenyeo. Här finns också en lyssningsstation där publiken kan ta del av kvinnornas speciella andningsteknik och den nyproducerade filmen Legend of Water Flower av Hee-Young Ko, som porträtterar vänskapen mellan en äldre och en yngre dykarkvinna och handlar om förändringar i havet.

– Det är en uppskattad utställning som nu återvänder till Sjöfartsmuseet Akvariet. Det är fascinerande bilder och berättelser om en hotad kultur, som är väl värda ett besök, säger Carina Sjöholm, museichef.

 

 

Bildtext: Dykarkvinnorna i utställningen har fotograferats på sin väg upp ur vattnet efter ett dyk. På bilden syns Jiae Chae, som är en av de yngsta dykarna. Foto: Hyung S. Kim, 2017.