1 mars, 2024

De nomineras till Årets Sjöräddare 2023

En vattenskoter som kört omkull, en uppochnedvänd trimaran, en person som hittades tack vare lampan på mobiltelefonen och två män som ramlat ur en roddbåt mitt i natten. Det är de fyra insatser som är nominerade till Sjöräddningssällskapets utmärkelse Årets Sjöräddare.

Pressmeddelande:

Sjöräddningssällskapets 2 500 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i cirka 90 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag. Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla den frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907.

– 2023 genomförde våra sjöräddare över tusen räddningstjänstuppdrag. Att helt frivilligt ha jour och rycka ut sommar som vinter, under julafton som på en vanlig tisdag, det förtjänar en egen utmärkelse, säger Sjöräddningssällskapets vd Lars Samuelsson.

I år har är fyra insatser nominerade. Totalt deltog 13 frivilliga sjöräddare från fyra stationer vid de nominerade insatserna, som sammanlagt räddade 13 människor och en katt. Här är de nominerade:

Anna och Lasse Bertrandsson Littke och Thomas Andreasson, RS Rörö, för insatsen utanför Göteborg 18 januari då en person räddades från att drunkna, mycket tack vare en mobiltelefonlampa och sjöräddarnas stora lokalkännedom. Läs mer här.

Stefan Rydin, Maria Martinsson och Ragnar Davidsson, RS Uddevalla, för insatsen 10 maj då tre icke simkunniga personer – en nybliven vattenskoterägare och hans sällskap – slog runt på premiärturen, men lyckligtvis kunde räddas mycket snabbt.

Stefan Svensson, Tomas Falkman och Lars Spoelman, RS Kristinehamn, för insatsen i Vänern 3 juli då två personer kunde räddas från en kapsejsad trimaran – och en katt mirakulöst överlevde en vecka under vatten.

Ola Degerfors, Claes Ryttegård, Jens Sönnergaard och Patrik Jacobsson, RS Värmdö, för insatsen 22 juli då två män som fallit överbord kunde räddas trots att det var mörkt och de var svåra att upptäcka.

– Våra frivilliga sjöräddare utför stordåd dygnet runt, året om, men just dessa fyra insatser vill vi lyfta fram eftersom de visar på vikten av samarbete, övning och gott omdöme, säger Lars Samuelsson.

Vinnarna av Årets Sjöräddare koras onsdagen 13 mars.