11 mars, 2024

VM-silver till Vilma och Rebecca

Efter en vecka med intensiv kappsegling på VM i 49erFX på Lanzarote seglade Vilma Bobeck och Rebecca Netzler på söndagen hem ett VM-silver. Inför sista dagen hade de en liten möjlighet att utmana nederländskorna om guldet. Men avståndet var för stort för att ta in – inte minst sedan Rebecca slogs ur båten av en våg i lördagens sista race.

– Jag måste ändå säga att jag är väldigt stolt över oss den här veckan. Det har varit många motgångar och mycket stolpe ut, men inte för en sekund ger vi upp utan vi stöttar varandra hela veckan och ger vårt allt. Sedan räckte det inte hela vägen till guld men efter dagen vi hade idag så är känslan att vi vunnit ett silver, säger Vilma.

Vilma och Rebecca har verkligen visat att de tillhör den yttersta världseliten i klassen. De vann VM 2023 och nu tar de silvret. Guldet går till Odile van Aanholt/Annette Duetz från Nederländerna som vunnit VM 2021, 2022 och nu 2024. Och när svenskorna vann 2023 var nederländskorna tvåa.

Det kommer att bli en tuff kamp mellan de två besättningarna, som till vardags är träningskompisar, vid OS i Paris i månadsskiftet juli/augusti. Räkna också med att Martine Grael/Kahena Kunze från Brasilien vill ha ett ord med i laget. Brasilianskorna vann OS både 2016 och 2020. Nu på VM slutade de fyra.

– Vi gick såklart in i regattan och ville försvara guldet från förra året. Men att våra träningskompisar vinner är bara bra. Vad är det man brukar säga, håll dina vänner nära men dina fiender ännu närmre, säger Rebecca och fortsätter:

– Vi visar återigen att vi är med för att ta medaljer och satsar alltid på guld. Vi har höjt vår lägsta nivå och framför allt förbättrat tekniken i alla vindstyrkor. Vi bevisar inte bara för oss själva utan också för resten av fältet att vi är att räkna med inför Paris.

Förbundskapten Magnus Grävare är också full av tillförsikt inför sommarens olympiska seglingar:

– Hela teamet, det vill säga Vilma, Rebecca och deras coach Victor Bergström är klart starkare i år än förra året. Det ger mycket självförtroende inför sommaren. De är i ett bra läge där de känner att prestationsnivån gradvis ökar, nästan över hela spektrumet, samtidigt som de fortfarande är hungriga att utveckla sig ännu mer, säger Magnus.

Vilma och Rebecca jublar över VM-silvret. Foto: Sailing Energy.