14 mars, 2024

Johanna Hjertberg ny i seglingslandslaget

Förbundskaptenen i segling, Magnus Grävare, har tagit in vindsurfaren Johanna Hjertberg i seglingslandslaget (SWE Sailing Team) 2024. Johanna har tagit stora kliv framåt i OS-klassen iQFOiL och jagar nu en nationsplats till sommarens olympiska seglingar.

Johanna Hjertberg. Foto: Sailing Energy

Stockholmstjejen Johanna har seglat sedan hon var liten. Hon började med E-jolle och seglade även Kona innan hon bytte till vindsurfing. För fem år sedan testade hon en foilande bräda för första gången och fastnade direkt.

Vid 26-års ålder är hon Sveriges enda heltidsseglande kvinnliga vindsurfare och siktar både mot OS 2024 och 2028. Hon är också träningsansvarig på Malmö Segelsällskap (MSS) där hon gjort ett fint jobb med att starta vindsurfinggrupper för unga.

– Johannas tävlingssäsong är i gång och rivstartade med VM på Lanzarote i januari. En nivåhöjning med 20 placeringar jämfört med senaste VM, trots tre tjuvstarter, är ett bra kvitto på att Johanna är på rätt väg, säger hennes coach Martin Strandberg och fortsätter:

– Med den målmedvetenhet och glädje som Johanna utövar sin idrott just nu kommer hon gå långt. Hur långt är svårt att säga men jag ser det som realistiskt att Johanna är ett medaljhopp inför OS 2028.

Johanna har goda möjligheter att segla hem en nationsplats till OS 2024 till Sverige vid världscupseglingarna i franska Hyeres 18–23 april. Fem platser står på spel i iQFOiL och Johanna är definitivt en av de främsta som jagar en plats. Om det sedan räcker till att hon får en OS-biljett avgör Sveriges Olympiska Kommitté.

Seglarförbundets kriterier för att ta en plats i landslaget är att de ska vara topp-25 i världen. Och efter två år ska de vara topp-15 på ett VM eller motsvarande. De ska alltså visa på en tydlig utveckling. Vissa undantag kan göras om seglaren exempelvis är nära att uppfylla kriterierna och är ung och lovande.

Utvecklingslandslaget (UVL) är laget precis under landslaget och leds av Alberte Holm Lindberg och Martin Strandberg. Seglarförbundets ambition med laget är att så många unga seglare som möjligt ska hitta en hållbar väg till världstoppen. Seglarna får möjlighet till sparring i säsongplanering, träningsupplägg, mentorskap samt att ingå i en miljö där alla strävar efter att utvecklas inom seglingen.

Ny i UVL är 19-årige ILCA-seglaren Erik Norlén som vunnit fler medaljer på internationella juniormästerskap och i fjol vann han SM med Sveriges allra bästa ILCA-seglare på plats.

Nya i Utvecklingslandslaget är också Hanna Gaskell-Brown, 20 år, från Helsingborg som seglar ILCA 6, och Wilhelm Kark från Norrköping, som flyttas från SWE Sailing Team.

– Det skall bli spännande att intensifiera samarbetet med båda Hanna och Erik. De har fysiska förutsättningar och viljan att nå världstoppen. Erik har i ILCA 7 smakat lite på internationell seniornivå. Jag hoppas att de kan fortsätta sin fina utveckling och komma ihåg att draken lyfter i motvind. Att gå från bra juniorseglare till internationell senior är ett steg som kräver uthållighet, tålamod, hårt arbete och vilja, säger Alberte Holm Lindberg och fortsätter:

– Det ska också bli roligt att få in Wilhelm Kark i laget. Hans bakgrund och erfarenhet från internationella seniormästerskap kommer att vara en inspiration för de yngre i laget.

SWE Sailing Team 2024

470: Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson

49erFX: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler

Nacra 17: Emil Järudd/Hanna Jonsson, Ida Svensson/Marcus Dackhammar

ILCA: Josefin Olsson, Emil Bengtson

iQFOiL: Johanna Hjertberg

Utvecklingslandslaget 2024

ILCA 6: Hanna Koba, Svea Sahlin, Fanny de Susini, Hanna Gaskell-Brown

ILCA 7: Ludvig Lindqvist, Rasmus Granzin, Carl Ljunggren, Erik Norlén, Wille Kark

49erFX: Julia Henriksson/Klara Johansson, Klara Utterström/Ebba Berntsson, Hannah Maurer/Linn Berntsson, Maja Hansson-Mild/Rebecca Flohr

49er: Marius Westerlind/Olle Aronsson

470: Hedvig Liljegren/Hugo Liljegren

iQFOiL: Vidar Nyström, Otto Berg, Calle Lagerberg

Kite: Karolina Larsson