12 april, 2024

Högre kapacitet och stabilare gång i nya Zodiac X10CC

Efter mer än tre år av forskning och utveckling har Zodiac lanserat vad de säger är en banbrytande innovation som aldrig tidigare setts på marknaden: en 10 m båt med mittkonsol som kombinerar fördelarna och egenskaperna hos vanliga båtar och RIB-båtar.

– Vår idé föddes genom att lyssna på konsumenter och båtägare. Sedan RIB-båtarnas framväxt har det funnits få stora genombrott medan båtägarnas behov har förändrats. De letar efter större båtar med bättre beboelighet men också goda prestanda och lägre bränsleförbrukning. Det var dags att komma med något helt nytt, säger Zodiacs marknadschef Fanny Revert-Ciavattini.

Nyheten Zodiac X10CC är noggrant designad och ska göra att fler väljer RIB framför traditionella glasfiberbåtar med ”vanliga” skrov. X10CC har väl tilltagna utrymmen som gör det enkelt att röra sig runt i båten och den ska, enligt tillverkaren, förbruka upp till 30 procent mindre bränsle jämfört med ett traditionellt skrov tack vare luftsmorda steg i skrovet. Toppfarten anges till uppåt 60 knop.

Även lastkapaciteten är mycket hög, upp till 20 personer ska den nya båten kunna ta.

När det gäller komfort och ergonomi har Zodiac arbetat mycket med bokomforten. Båten har ett mycket brett däck, en dubbelkabin med dubbelbädd och separat badrum, ett pentry och gott om stuvutrymmen.

Den nya X10CC kommer att kosta från 139 000 EURO (cirka 2 Mkr med svensk moms) med standardutrustning men utan motor och utan frakt.

Fakta Zodiac X10CC

Längd:                              9,99 m

Bredd:                               3,80 m

Vikt:                                   3 500 kg

Bränsle:                            760 liter

Personer:                         20

Motorer:                            2×450 hk

Info:                                   www.zodiac-nautic.com