26 april, 2024

Vackra klassiker på Palma Boat Show

När Palma Boat Show i helgen firar sitt 40-årsjubileum finns en del nyheter på plats. Men det här är också platsen för en lång rad skönheter från båtvärlden att visa upp sin bästa sida i solskenet.

Palma Boat Show på Mallorca är inte någon av de största båtmässorna, men tack vare att den ligger bra till mitt i Palma så lockas många besökare. I år kunde de se rekordmånga 295 båtar varav de flesta visades i sjön.

Båtmässan i Palma har stor betydelse för det lokala affärslivet. Väldigt många yachter kommer till Mallorca och genererar stora inkomster på olika sätt. Charterverksamheten är också betydande med både nyare och – framför allt – äldre båtar för uthyrning. Prislappen för att chartra en klassisk yacht på 25 m eller mer en vecka eller helg motsvarar dock ofta vad en ”normal” familjebåt kostar – eller mer.

I år stod hållbarhet och båtlivets påverkan på havsmiljön samt det lokala samhället i fokus. Det visas därför en del elmotorer och även elbåtar, där svenska X Shore var en av deltagarna. Även IRON från Järnbröderna fanns på plats, dock med en vanlig förbränningsmotor.

Bland de mer kända deltagande båttillverkarna märks Azimut-Benetti, Sanlorenzo, Ferretti, Astondoa, Princess, Sunseeker, Fairline, Bavaria, Pearl Yacht, Solaris, Sirena och Groupe Beneteau med Prestige och Lagoon, Axopar, Saxdor och Mastercraft.

Mässan har även en separat Superyacht Village, en avdelning speciellt designad för att skaffa eller köpa båtar över 24 m, både segelbåtar och motorbåtar. Mässan är öppen 24–25 april.

Dona Francesca på 52,43 m är byggd i klassisk stil 2014. Pris 20 miljoner Euro plus moms.

Asgard på 42,84 m byggdes 1993 men totalrenoverades 2000.

Irelanda på 31,95 m byggdes 1996 och totalrenoverades 2021.

Odyssey II på 33 m byggdes 1967 och renoverades 2018. Pris 4,5 miljoner Euro eller hyra 54 000 Euro per vecka.

Savannah är en nerskalad J-Class på 27,43 m byggd i USA. Pris 2,95 miljoner Euro.

Sweet Emotion på 25 m är byggd 2002. Pris 1,35 miljoner Euro.