29 april, 2024

X Shore tar in 100 Mkr i ny finansiering

Den svenska elbåtstillverkaren X Shore har fått ett nytt kapitaltillskott. Denna gång på 100 Mkr, pengar som ska användas till forskning och utveckling samt förbättring av försäljningskanalerna. Enligt nyhetssajten Breakit sålde X Shore under 2023 22 båtar till kund, men fick senare ta tillbaka 19 av dem.

X Shore grundades 2016 av Konrad Bergström. Han finns även med bland investerarna som tillsammans alltså satsar 100 Mkr den här gången.

– X Shore är ett globalt erkänt svenskt varumärke med ett betydande stöd från den maritima och tekniska industrin och alla som är intresserade av hållbarhet. Goodwill från branschen har förblivit konsekvent trots de senaste utmaningarna som företaget upplevt och som har riskerat att X Shore tappar fokus på sin grundande vision, säger Konrad Bergström.

Inget av de nya medlen går till fabriken, X Shore Industries 1, eftersom finansieringskraven redan har uppfyllts. Företaget har åtagit sig att uppnå lönsamhet, om än inom en reviderad tidsram med tanke på marknaden.