30 april, 2024

Nordisk havsräddarturné för att minska plast i havet

Fredag 3 maj arrangeras den nordiska havsräddarturnén. Först ut är organisationen Håll Skärgården Ren som plockar skräp i Finland. Med på turnén finns också Håll Sverige Rent som representerar Sverige. Tillsammans vill organisationerna uppmärksamma och ta gemensamma krafttag mot plast i havet och på stränder.

Nedskräpningen av havet är ett av vår tids stora globala miljöproblem, så även i Norden. Plast är det vanligaste skräpet i havet och på stränder och det mesta kommer från land. Ofta är skräpet sånt som bara använts en kort stund innan det slängts bort.

I ett gemensamt nordiskt initiativ drar nu Håll Sverige Rent tillsammans med systerorganisationer i sex andra länder i gång årets havsräddarturné som pågår under våren och sommaren. Med på turnén finns Hold Norge Rent, Hold Danmark Rent, Håll Skärgården Ren (Finland & Åland), World Wide Friends (Island), CSR på Grönland samt Rudda Føroyar på Färöarna.

Under de senaste åren har organisationerna tillsammans engagerat tiotusentals personer och samlat in över 200 ton skräp under strandstädningar. I Sverige drivs initiativet av Håll Sverige Rent genom kampanjen Kusträddarna där allmänheten uppmuntras att gå ut och plocka skräp i samband med Världshavsdagen den 8 juni.

– Mycket av skräpet på badplatser och stränder är sånt som vi människor har ätit, druckit eller på annat sätt konsumerat, bland annat fimpar och plastförpackningar. Nu hoppas vi att ännu fler väljer att göra en insats för havet inför sommar och semester. Det räcker att ta med sig en påse till närmsta strand plocka det skräp man ser. Det hjälper både havet, alla djur som lever där och gör dessutom semesterupplevelsen trevligare för fler, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Topp 5 vanligaste skräpmaterialen på nordiska stränder 2023

Oidentifierad plast, 36 % av allt skräp

Fimpar och snus, 15 % av allt skräp

Matförpackningar, 14 % av allt skräp

Isoleringsmaterial av cellplast (EPS/XPS), 8 % av allt skräp

Rep, 7 % av allt skräp

Här är stoppen på årets havsräddarturné:

3 maj – Finland, arrangör Håll Skärgården Ren

4 maj – Danmark, arrangör Hold Danmark Rent

4 maj – Norge, arrangör Hold Norge Rent

19 maj – Åland, arrangör Håll Skärgården Ren

24 maj – Färöarna, arrangör Rudda Føroyar

24 maj till 28 september – Grönland, arrangör CSR

8 juni – Island, arrangör World Wide Friends

8 juni – Sverige, arrangör Håll Sverige Rent. I år uppmuntrar Håll Sverige Rent allmänheten att plocka skräp på stränder i anslutning till Världshavsdagen den 8 juni. Skräpplockningen arrangeras inom ramen för kampanjen Kusträddarna där alla är välkomna att vara med. Läs mer och anmäl dig på hsr.se/kustraddarna

Kusträddarna engagerar tiotusentals skräpplockare i strandstädning varje år. Håll Sverige Rent / Marcus Gustavsson