20 maj, 2024

Swedish Challenge klart för Women’s America’s Cup

Swedish Challenge, powered by Artemis Technologies, presenterar de sex seglare som kommer att bilda Swedish Challenge Women’s Team och tävla i den 37:e America’s Cup 5 oktober i Barcelona. Bland dem finns OS-hoppet Vilma Bobeck från Stockholm.

– Det har alltid varit en stor dröm att få göra både OS och America’s Cup och att få göra båda samma år är väldigt häftigt, säger Bobeck. Det ska bli kul att se vilka dörrar som kan öppnas för kvinnor inom sporten.

Förutom Bobeck består det kvinnliga teamet av: Felicia Fernström, Ida Svensson, Julia Gross, Lovisa Karlsson och Rebecca Netzler. Alla dessa seglare har en unik och bred kunskap tack vare deras olika erfarenheter. Gemensamt är deras stora passion för sporten och driv mot att nå de högsta målen. Ida Svensson, som i dagarna seglade till sig en sjätte plats på VM i Nacra 17, säger:

– Otroligt kul att vara uttagen och få representera Sverige och Artemis på America’s Cup. Från juni flyttar jag ner till Barcelona fulltid för att träna AC40 och skapa de bästa förutsättningarna för att vinna cupen i höst. Det blir en spännande sommar!

Bilden på tjejlaget: Fr. v. Felicia Fernström, Julia Gross, Rebecca Netzler, Vilma Bobeck, Lovisa Karlsson, Ida Svensson. Foto: Artemis Technologies.

Den 37:e upplagan av America’s Cup är ett historiskt event, med en damklass för första gången, och innebär ett viktigt steg framåt för jämställdheten inom segling – något som lagets skipper Anna Östling är noga med att betona:

– Att Sverige kommer delta i världens första kvinnliga America’s Cup är magiskt för oss svenska seglartjejer som älskar sporten och som driver på för att fler möjligheter ska öppnas för oss. Jag har seglat på elitnivå i över 15 år och detta är absolut det största jag varit med om.

Östling, som har varit en drivande kraft i att få Sverige till tävlingen, kommer att använda sin omfattande erfarenhet för att navigera laget genom de kommande månaderna:

– För mig handlar det här om att ge unga idrottskvinnor nya möjligheter.  Att få vara ett stöd och en mentor i det här projektet är något jag ser fram emot allra mest.

Teamet har tränat på Artemis Technologies bas i Belfast, där vattnet Belfast Lough varit en fantastisk träningsarena för AC40 båten.

Artemis Technologies, som är sprunget ur tidigare America’s Cup-teamet Artemis Racing, använder sin världsledande tekniska expertis för att stödja teamet, vilket resulterar i en satsning som nu kombinerar de bästa seglingstalangerna och den senaste tekniken.

Det slutliga teamet har valts ut från Artemis Academy, ett initiativ som syftar till att utbilda svenska foilingseglare på toppnivå. Detta omfattande program leds av team manager Sarah Gundersen och coacherna Fredrik Bergstom och Kyle Langford, vars vägledning är avgörande för att förbereda idrottarna för att tävla i världens mest avancerade segelbåt.

– Under de senaste månaderna har våra seglare och landteamet lagt ner så mycket arbete på detta, och nu är det dags att komma ut på banan och göra allt vårt hårda arbete rättvisa, säger Gundersen.  Vi förväntar oss att vårt team ska komma igång direkt i Barcelona och vara fullt fokuserade på att uppnå fantastiska resultat. Jag är stolt över att se det momentum som växer fram när hela vårt team förbereder sig för att tävla på högsta nivå.

Swedish Challenge, som drivs av Artemis Technologies, stöds av Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) och Göteborgs Kungliga Segelsällskap (GKSS). I den foilande, snabba 40-fots båten AC40 kommer damteam från tolv olika nationer tävla om den första Women’s America’s Cup trofén. Förutom damlaget kommer ett ungdomslag, som offentliggörs torsdagen den 23 maj, att tävla för Sverige i Youth America’s Cup den 17–26 september.

Följ satsningen på social media @swedishchallengeac37

Foto: Artemis Technologies.