23 maj, 2024

Svenska bärplansbåtar ritas och testas med AI

AI och datadriven simulering kan revolutionera tillverkande industri menar den franska techjätten Dassault Systèmes. En svensk tillverkare som använder deras nya teknik är Öregrundsvarvet Arronet. Numera tar företaget fram sina nya båtmodeller virtuellt, testar och 3D-printar prototyperna med avancerad mjukvara – allt till en bråkdel av kostnaden för en traditionell prototyputveckling och med minimal miljöpåverkan.

Båttillverkaren Arronet i Öregrund grundades 1992 av bröderna Håkan och Niklas von Arronet, som fortfarande leder och driver företaget med sitt team av båtbyggare. Företagets produkter används av såväl privatpersoner som företag och myndigheter, bland annat av räddningstjänsten och sjöpolisen. Samtidigt är Arronet innovatörer inom bärplansteknik, eller hydrofoiling, vingar under skroven som lyfter upp båten över vattenytan med minskad friktion och bränslebehov som effekt.

Arronet fokuserar nu på att få ner energiförbrukningen ännu mer på senaste modellen Arrofoil 25 Cabin. Tidigare i år visade företaget upp en testrigg av båten på båtmässan Allt för sjö.

– Icke-foilande båtar i motsvarande storlek har ofta mer än dubbelt så många hästkrafter, men det behövs inte här. I foilande läge driver vi båten med 30 kilowatts energiförbrukning och då går det i cirka 25 knop. Det är betydligt lägre bränsleförbrukning än vad en planande båt drar, säger Håkan von Arronet.

För att ta fram det Niklas och Håkan menar är framtiden för lätta motorbåtar används bland annat AI och datadriven simulering i konstruktionsfasen. Här utnyttjar de SOLIDWORKS Flow Simulation från franska Dassault Systèmes, en 3D-mjukvara som ger detaljerad insikt i vätskeflöden och underlättar konstruktionsbeslut som förbättrar båtarnas prestanda.

– Innan vi hade tillgång till mjukvaran brukade vi skapa miniatyrmodeller av båtarna för att testa egenskaperna inne i verkstaden. Nu behövs inte dessa handgjorda modeller och vi kan åstadkomma mer avancerade simuleringar med hjälp av datorkraften och AI-algoritmerna, berättar Erik von Arronet, som är företagets CAD-designer.

Erik von Arronet menar att den nya tekniken för simulering och konstruktion av företagets båtmodeller gjort det möjligt för företaget att expandera utan att behöva ta stora ekonomiska risker.

– Med mjukvaran kan vi idag bygga prototyper för båtarna virtuellt, göra alla tester som behövs, skicka resultatet på marknadsanalys och 3D-printa modeller – allt till en bråkdel av kostnaden för en prototyp. Dessutom gör vi det med minimal påverkan på miljön, avslutar Erik von Arronet.

Dassault Systèmes är idag på jakt efter fler tillverkande företag att hjälpa med innovation och automatisering. Genom dataanalys och datadriven modellering menar företaget att det går att påskynda genombrott och öka effektiviteten inom industribranschen, även för mindre företag. Med hjälp av ai-assistenter som lär sig av användarna kan företag också automatisera repetitiva uppgifter i tillverkningsprocessen, vilket spar tid och pengar som kan läggas på utveckling.

– AI kommer att hjälpa oss att utföra många arbetsuppgifter snabbare. Men jag tror även att AI kommer att hjälpa oss att förbättra livet för hela mänskligheten, berättade Bernard Charles, styrelseordförande på Dassault Systèmes, när han talade på användarkonferensen 3DEXPERIENCE World 2024 i Dallas tidigare i år.

Detta är Arronet

Arronet Teknik AB är ett svenskt skeppsvarv i Öregrund med produktion av omkring 200 båtar per år.

Arronet Teknik AB grundades 1992 i Bromma av bröderna Niklas och Håkan von Arronet och tillverkar numera båtar i aluminium, huvudsakligen med utombordsmotorer.

Varvet ligger sedan 2015 i nybyggda fabrikslokaler på över 5 000 kvadratmeter i Öregrund.

Detta är SOLIDWORKS Flow Simulation

SOLIDWORKS Flow Simulation är en 3D-mjukvara från Dassault Systèmes som ger detaljerad insikt i vätskeflöden, vilket förbättrar konstruktioners effektivitet och noggrannhet.

Mjukvaran hjälper ingenjörer att fatta bättre och mer fokuserade tekniska beslut, inom beräkningsbaserad strömningsdynamik (CFD) samt tillåter för optimerade parametrar för simuleringsvariabler och geometri.