24 maj, 2024

Ladda batterier till sjöss – så gör du

En viktig del i förberedelserna inför båtsäsongen är elförsörjningen och Ctek, experter inom batterisystem och laddning, har tagit fram användbara råd för underhåll av båtens batterier. Med allt fler enheter som kräver ström ombord, är välskötta och laddade batterier avgörande för att vi ska kunna ge oss av och vara säkra till sjöss.

Första steget är att underhållsladda även under sommarmånaderna. Då hålls båtens batteri i toppskick och du kan vara säker på att motorn startar när ni ska ut i skärgården.

– Marginalen mellan ett fulladdat och ett urladdat batteri är mindre än man tror. En liten minskning i laddningen kan äventyra batteriets hälsa, eftersom sulfatkristaller då kan byggas upp och försämra batteriet, minska kapaciteten och till och med kräva att byta ut det, förklarar Tony Zeal, som är batteriexpert på Ctek.

Batterifel kan också skada eller äventyra båtens övriga elektronik, vilket i sin tur resulterar i onödiga och höga kostnader.

– Det lönar sig verkligen att komma in i en rutin med regelbunden underhållsladdning, även under sommarmånaderna. Regelbunden underhållsladdning kan förlänga batteriets livslängd med upp till tre gånger, säger Tony Zeal.

De flesta batteriladdare kan vid sidan om att starta båtbatteriet även användas för att ladda upp annan elektronisk utrustning, eftersom de ofta är utrustade med portar för USB-laddning. Det gör att du slipper oroa dig för att din mobiltelefon, dator eller surfplatta plötsligt slocknar.

De flesta batteriladdare kan förutom starta bilbatteriet även ladda annan elektronisk utrustning, såsom mobiltelefoner, surfplattor och datorer, eftersom de ofta har USB-portar.

För att säkerställa att ditt båtbatteri fungerar optimalt under båtsäsongen kommer här fem tips:

Regelbunden underhållsladdning.

Använd smart laddningsteknik.

Kontrollera och rengör batteriet.

Anpassa laddningen efter användning.

Överväg solenergi för laddning.

Genom att följa dessa råd minskar risken för batterifel och du kan försäkra dig om att din båt och dess elektroniska utrustning är redo för säsongens äventyr. Regelbundet underhåll och modern laddningsteknik är viktiga för att hålla ditt båtbatteri i toppskick.