28 maj, 2024

RIB Unlimited 8H – effektiv med hög toppfart

Svenska RIB Unlimited hart blivit kända för sina annorlunda skrovkonstruktioner och sin effektiva drift. Den nya modellen 8H hade premiär på båtmässan i Furusund.

– RIB Unlimited har efter närmare 30 år som svensk RIB-båtstillverkare vuxit upp och fokuserar numera helhjärtat på att vara världsledande i termer av energieffektivitet för planande RIB-båtar, säger Martin Philip, vd för RIB Unlimited AB.

– Med nya RIB Unlimited 8H som är 8 m lång ligger förbrukningen under 0,6 liter/NM i 30 knop med en 115 hk utombordare och två personer ombord. Båten når en toppfart på hela 50 knop, vilket är särskilt imponerande och långt bättre än närmsta konkurrent. Båten är i fossilt utförande godkänd för tio personer och det finns gott om stuvutrymmen i både förskeppet som mittkonsolen.

RIB Unlimited 8H är 7,98 m lång och 2,58 m bred. Jämfört med föregångaren, RIB Unlimited 700/702, har 8H vuxit i alla avseende utom i termer av energiförbrukning. Mest ekonomisk är den i 25–40 knop med en förbrukning på endast 0,5–0,7 liter/NM och två personer ombord.

Båten har höga fribord och stora lastutrymmen i förskepp och mittkonsol. Den saknar planingströskel och har ett långt skrov med dubbla ventilerade tvärsteg. Båten byggs med vacuuminjicering och den senaste laminattekniken för att minimera byggvikten och maximera energieffektiviteten.

Den har stora last- och gångytor på fördäck samt dubbla 3-sits jockeysäten. Den finns med ljusgrått soft-deck (EVA) på samtliga däcksytor.

Pontonerna är tillverkade i Orca Hypalon med övertrycksventiler.

Fakta RIB Unlimited 8H
Längd:             7,98 m
Bredd:              2,58 m
Vikt:                   ca 700 kg med 115 hk motor
Bränsle:          86 liter
Personer:       10
Design:            Mikael Lundblad och Olle Niemer
Info:                   www.ribunlimited.com