3 juni, 2024

Communitybaserat båtlarm för utombordare

Skogsviks Båtklubb i Edsviken i Stockholm är en av de båtklubbar som har drabbats hårt av stölder i vinter. De har haft uppemot 20 stölder av drev och växelhus. Grannklubben Stocksunds Båtklubb har också varit väldigt utsatt och där har tjuvarna även tagit tillbehör som plotter och radar – utöver dreven.

Båtägare i båda båtklubbarna kom i kontakt i vintras kring det här problemet, som de upplever som större nu jämfört med tidigare. Flera av medlemmarna har tillsammans tagit fram en ny typ av communitybaserat båtlarm för utombordare. De har själva råkat ut för stölder och vill göra verklig skillnad – där de använder teknikens många fördelar och därmed skapar ett larm som är proaktivt och inte som dagens larmsystem är till exempel spårsändare då dessa är mer reaktiva av sin natur.

Larmgemenskapen börjar spridas i anslutna klubbar och har redan ett 20-tal fritidsbåtar som anslutit sig. Även företag som till exempel Marindepån är också med och testar larmet.

På hemsidan www.seagrid.se kan man se några filmer om hur larmet fungerar. Utvecklingen är i ett startskede i form av mekanik- och mjukvaruutveckling. Både polisen samt Larmtjänst och Svedea har hjälpt till med sin feedback under testperioden. Personerna bakom larmet har även digitaliserat Lilla Båtkortet.

www.seagrid.se

 

Bildtext: Seagrid båtlarm har tagits fram av några medlemmar i Skogsviks Båtklubb i Stockholm.