7 juni, 2024

Yacht Club de France väljer Stockholm för eskadersegling

Frankrike är en stor seglingsnation, inte minst inom havskappsegling, men det är inte många franska nöjesseglare som tar sig till Sverige och ger sig på att navigera i våra unika skärgårdar. Under en vecka i juni blir det ändring på det.

Pressmeddelande:

Då kommer 30 medlemmar i det äldsta seglingssällskapet i Frankrike, Yacht Club de France, att genomföra en eskader i Stockholms skärgård. Fördelade på åtta båtar kommer de att snirkla sig från Wasahamnen på Djurgården via Dalarö, Sandhamn, Ingmarsö och många andra öar upp till Linjettvarvet i norra Roslagen.

Svensk arrangör och samarbetspartner till Yacht Club de France är Karin Modigh. Hon är charterskeppare och seglingslärare, baserad på Dalarö under sommarhalvåret och i Frankrike på vintern.

– När jag fick frågan om att arrangera eskadern tänkte jag genast att förutom upplevelsen av skärgårdssegling, med vackra naturhamnar och mysiga skärgårdskrogar, så borde de även få testa att segla svenska kvalitetsbåtar som lämpar sig för våra vatten. Jag tog kontakt med ägare till Linjett-båtar och har fått ihop en hel flotta med Linjetter i olika storlekar. Medlemmarna i Yacht Club de France är duktiga och rutinerade seglare, och det känns väldigt roligt att seglingsmässigt kunna ge dem något extra och genuint svenskt!

Yacht Club de France arrangerar en eskader varje år i olika seglingsvatten. Seglingen i Stockholm blev snabbt fullbokad efter att arrangörerna hållit en presentation i Paris i december förra året, och även ordförande Philippe Héral har valt att följa med. Stävtilläggning mot klippa i naturhamn kommer att vara en ny upplevelse för de allra flesta. I mitten av veckan görs ett stopp i Sandhamn där nya vänskapsband mellan KSSS och Yacht Club de France kommer att knytas i samband med en galamiddag.

Veckan avslutas med en förevisning av Linjettvarvet och lunch i båtproduktionshallen, i anknytning till att båtarna lämnas tillbaka till ägarna.

– För inte så länge sedan seglade vi ner en Linjett 39 till Frankrike för att delta i testseglingar och omröstningen om European Yacht of the Year, en titel som vi sedermera tog hem. Att YCF kommer till Sverige för att uppleva vår vackra skärgård och vill göra det i Linjettbåtar är både roligt och hedrande. Vi ser också fram emot att vara deras slutmål och få visa upp varvet och vår verksamhet, säger Daniel Gustafsson på Linjett Yachts.

Yacht Club de France grundades 1867, har sitt säte i Paris och står under den franska presidentens beskydd. Exempel på berömda medlemmar är Jules Verne, Eric Tabarly och Catherine Chabaud: https://ycf-club.fr/

Linjett Yachts är en familjeägd verksamhet utanför Norrtälje på Sveriges äldsta båtvarv med anor från 1886. Idag är Linjettvarvet ett modernt fullservicevarv där allt sköts i egen regi från utveckling till eftermarknad: https://www.linjett.se