5 juni, 2024

Uppfiskad mobil ur fritidsbåt ledde till drogvaruhus

En fritidsbåt fullpackad med narkotika, ett droglager och en uppfiskad mobil med hemliga chattar. Det var upprinnelsen till att Tullverket lyckades spränga ligan som drev en grossistfirma i droger. Totalt beslagtogs drygt 400 kilo cannabisharts och över 100 000 narkotiska tabletter. Dessutom hittades en halv miljon i form av 500-kronorssedlar. På onsdagen åtalades fyra män för synnerligen grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott.

Pressmeddelande från Tullverket:

I september 2023 stoppas en hyrbil med tillkopplad båttrailer under en tullkontroll i värmländska Skillingsfors. I bilen finns två män (60 och 38 år gamla) på väg till Charlottenberg för att fiska ”allt som nappar”. Tulltjänstemännen blir misstänksamma eftersom det är en rejäl omväg och bestämmer sig för att kontrollera fordonet.

– I bagageutrymmet hittar vi tre sportbagar och en kylväska som innehöll vakuumförpackade paket med cannabisharts. Och medan vi tillkallar förstärkning så kastar en av de misstänkta en mobiltelefon i vattendraget bredvid den stoppade bilen, säger gruppchef Stefan Ekenbäck som var med om att gripa de misstänkta smugglarna.

Hela ekipaget körs till tullstationen i Hån där tulltjänstemännen genomsöker båtens alla skrymslen och upptäcker ännu mera cannabisharts. Totalt är det 245 kilo narkotika som tas i beslag och de två männen anhålls misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott, alternativt försök till synnerligen grov narkotikasmuggling. Men det stannar inte där.

Den kastade mobilen i vattendraget fiskas några dagar senare upp av dykare från Polisen. Mobilens innehåll töms på sitt innehåll och Tullverkets utredare kan via chattar och annan data avslöja att mobilens ägare är inblandad i en omfattande kriminell verksamhet. Han har gjort flera resor till Norge och svenska städer där det har levererats stora mängder narkotika.

Den gripne 38-åringen visade sig hyra ett lager i Bålsta och när Tullverkets Gävlegrupp gör en husrannsakan där blir de förvånade över vad de får se.

– Ligans lager var som ett komplett varuhus för droger. Vi fann kartonger fyllda med olika narkotiska preparat, en vakuummaskin och annat för förpackning av narkotika. I ett plåtskåp som vi bröt upp fanns det ännu mera droger, en våg samt totalt 525 000 kronor i form av 1 050 stycken 500-kronorssedlar, säger gruppchef Johan Rekke, som ledde Tullverkets husrannsakan mot lagret i Bålsta.

Förutom pengarna gav husrannsakan i Bålsta följande resultat:

165,5 kg cannabisharts, 109 367 narkotikaklassade tabletter, 8,2 kg metamfetamin, 2.0 kg 3-CMC, 96 gram kokain och 13,8 kg Ketamin.

Dessutom hittades en papperskasse fylld med kvitton och andra bevis för ligans olika narkotikaleveranser.

Efter en omfattande utredning med förhör, analyser av beslagtagna mobiler och inhämtade av annan data, väcks det nu åtal mot fyra misstänkta män.

– Vi ser i olika chattkonversationer att det är fler inblandade i den här ligan men det är dessa fyra personer som vi har lyckats binda till elva leveranser av narkotika till olika delar av Sverige och Norge, säger Ingela Östmark som är chef för Tullverkets kriminalavdelning i Väst.

De två män, 38 respektive 60 år gamla, som greps i Värmland, åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling samt grovt narkotikabrott. 38-åringen är den som hyrt lagret i Bålsta och varit inblandad i samtliga elva narkotikatransporter. 60-åringen förvarade privata ägodelar i lagret och var inblandad i tre narkotikatransporter.

En 36-årig man, som betalat hyran för lagret i Bålsta och vid minst fem tillfällen transporterat narkotika, åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott.

Den fjärde ligamedlemmen, en 23-årig man boende i Stockholm och som misstänks vara den som givit order till 38-åringen om narkotikatransporterna, åtalas för grovt narkotikabrott.

Samtliga fyra misstänkta förnekar brott och vägrar berätta vilka de andra personerna är som har deltagit i chattkonversationer där leveranser av och betalning för narkotika har gjorts upp.

DCIM100GOPROGOPR0114.JPG

Mobilen som avslöjade narkotikasmugglarnas omfattande verksamhet fiskades upp av en grupp dykare från Polisen.

DCIM100GOPROGOPR0109.JPG

Smugglarnas slängda mobil hittades drygt 20 meter från platsen där båtekipaget stoppades.

DCIM100GOPROGOPR0116.JPG

Tulltjänstemännen blev misstänksamma när männen i bilen med båtsläp hävdade att de skulle fiska ”allt som nappar”. Istället hittades drygt 245 kg cannabisharts i ekipaget.

De misstänkta smugglarnas fritidsbåt som hade narkotika i varje dolt utrymme.

Narkotikan låg väl förpackad och inplastad i fritidsbåtens olika förvaringsutrymmen.

Bakom passagerarsätet i hyrbilen hittades det en bag med narkotika.

En lagerlokal i Bålsta fungerade som narkotikaligans drogvaruhus.

När tulltjänstemännen togs sig in i lagret möttes de av en märklig syn. Där fanns en gammal amerikansk bil, personliga ägodelar och mängder av narkotika samt en dryg halv miljon kronor i kontanter.