9 juni, 2024

Allsvenskan i segling: Halmstad vann i Långedrag

Andra deltävlingen av Allsvenskan i segling, som avgjordes i Långedrag i helgen, präglades av starka vindar och tuffa förhållande. På söndagen var det till och med för mycket vind för att kunna segla. Därmed blir resultatet efter lördagen också slutresultatet av tävlingen vilket innebär att Halmstad SS vinner.

Pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet:

– Vi hade gärna seglat en final idag och fått ett avgörande race. Men vi är nöjda med hur vi presterat under helgen, berättar Christoffer Hellekant, rorsman i Halmstad.

Förutom Christoffer bestod det segrande laget av Anders Hellekant, Nova Berger, Isak Löfgren och Tilda Bengtson.

– Vi har haft ett väldigt fint samarbete ombord och allting har flutit på väldigt bra. När det blåser så här mycket så är det helt avgörande att hålla ned misstagen ombord, säger Christoffer.

Under fredagen och lördagen seglades det i friska vindar i Långedrag. Prognosen för söndagen såg dock inte så lovande ut.

– På förmiddagen idag hade vi vindar på 12–14 m/s, det vill säga ganska nära kuling. Prognosen varnade för ännu starkare vindar under dagen och stora vågor. Eftersom vi haft två dagar med utslagsgivande och rättvisa seglingar, så tog vi beslut att inte pressa igenom segling idag. Vi ansåg att riskerna för skador på både tävlande och båtar var för stora, berättar tävlingsledaren Claes Lundin.

Halmstad var i ledningen redan efter fredagens inledande seglingar. Och de fortsatte att segla bra på lördagen då de utmanades framför allt av KSSS. Men redan då var det tufft i den hårda vinden.

Efter lunch på lördagen blev det problem med fockar som gick sönder och mer vind, vilket gjorde att det behövde tas ett rev i storseglet på båtarna. Vinden ökade till 14–17 m/s ute på startfartyget så båtarna fick segla in i hamn och avvakta tills vinden bedarrade. Vilket den gjorde lite senare på eftermiddagen och seglingarna kunde dras i gång.

De två topplagen Halmstad och KSSS fick då två raka seglingar mot varandra. I den första av seglingarna var det KSSS som kom tvåa och Halmstad fyra. Därmed gick KSSS om Halmstad. I det nästföljande racet, där de möttes igen, var det i stället Halmstad som seglade bäst och vann med KSSS som tvåa, vilket gjorde det ännu mer spännande med båda lagen på samma poäng.

Slutresultat blev att Halmstad och KSSS slutar på samma poäng – men Halmstad vinner eftersom de hade sju segrar, i de tio racen de körde i helgen, mot KSSS sex. Stenungsunds SS slutar på tredje plats, fem poäng efter topplagen.

För KSSS seglade Hedvig Liljegren, Hugo Liljegren, Fredrik Liljegren, Vanja Ramm-Ericson och Ebba Berntsson. I Stenungsunds lag ingick William Karlsson, Herman Andersson, Johnie Berntsson, Linn Berntsson och Tilde Kantola.

I den allsvenska tabellen för 2024 leder nu KSSS på fyra poäng när två av totalt fyra deltävlingar seglats. Därefter följer Halmstad, ESK Uppsala och Stenungsund, alla på 7 poäng.

Allsvenskan 2024 efter två deltävlingar

 

KSSS                               4 poäng

Halmstads SS               7

ESK Uppsala                  7

Stenungsund SS            7

Sotefjorden                    12

Oxelösunds SS              14

GKSS                               16

Runmarö YC                   16

Strängnäs SS                 20

Gamla Stan YS               22

Umeå SS                         22

Djursholms SK               24

Hjuviks BK                      26

Ljungskile SS                 26

SS Åmålsviken              26

Upsala SS                       27

Örnsköldsviks SS          32

Ekerö BK                         34

Program Allsvenskan 2024

17–19 maj, Strängnäs, deltävling 1.

7–9 juni, Långedrag, deltävling 2.

16–18 augusti, Åmål, deltävling 3.

6–8 september, Örnsköldsvik, deltävling 4.

5–6 oktober, Marstrand, kval till Allsvenskan 2024

 

Halmstads SS vann helgens deltävling I Allsvenskan i segling. Foto: Daniel Stenholm.