24 juni, 2024

Fler väljer en hälsosam och aktiv semester

Inför årets semester har hälsa och välmående blivit viktigare hos var tredje svensk. Det visar en Sifo-undersökning från Göta kanal. Dessutom planerar var tredje för en aktiv semester. – Det märks redan på bokningarna och aktiviteterna längs Göta kanal, säger Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag.

Pressmeddelande:

Resultaten visar att en hälsosam och välmående semester har fått ökad betydelse för många svenskar, med 37% som uppger att det är viktigare i år än förra året. Även kostnadsmedvetenhet och social samvaro har blivit viktigare för 31 procent respektive 29 procent.

Hälsotrenden är tydlig. Fler än var tredje (35 procent) planerar för en aktiv semester i naturen, vilket är fler än de som väljer en utlandsresa. Trenden syns även i bokningarna på Göta kanal, enligt Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolaget.

– Vi ser ett stort intresse för en aktiv semester längs Göta kanal. Bokningarna av cyklingspaket har ökat, och vi har fler som besöker kanalen för att campa och vandra. Populariteten för en aktiv semester närmar sig de nivåer vi såg under pandemin, säger Magnus Hollwin.

Från Sifo-undersökningen

När det kommer till dina semesterplaner, har något av följande blivit viktigare eller mindre viktigt i år jämfört med tidigare år?

Mer viktigt Lika viktigt Mindre viktigt
Hälsa och välmående 37 % 58 % 1 %
Kostnads-medvetenhet 31 % 59 % 6 %
Social samvaro 29 % 63 % 4 %
Bekvämlighet 26 % 66 % 5 %
Att få uppleva nya saker 23 % 60 % 12 %
Minska sin klimatpåverkan 15 % 67 % 11 %

Planerar du att göra något av följande på din semester?

Campa, cykla, vandra, båtsemestra 35 %
Resa utomlands 34 %
Bilsemestra 30 %
Inget av ovan 23 %
Vet ej 11 %


Om undersökningen  

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 19–22 februari 2024. Totalt intervjuades 1045 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).