30 juni, 2024

Världens största årliga havskappsegling är i gång

Världens största årliga havskappsegling startade klockan 14:00 på söndagen med över 200 båtar som lämnade Sandhamn för att påbörja sin resa runt Gotland. Årets race förväntas bli svårförutsägbart med ostadigt väder och svårtydda vindar som kommer att skapa en spännande kamp hela vägen till mållinjen.

Hamnen var fylld av förväntansfulla besättningar och fundersamma navigatörer redan på morgonen under söndagen, när de studerade de snabbt föränderliga prognoserna. Det ostadiga vädret har varit ett hett samtalsämne på bryggorna, även om det inte kan jämföras med förra årets race där endast 23 båtar gick i mål.

I år ett anmärkningsvärt år på andra sätt då starten för första gången på 14 år går från Sandhamn, även om detta är en tillfällig flytt. Denna förändring har lockat både större båtar och många internationella team. Tre rekord har slagits bara genom att titta igenom anmälningslistan: största båt, störst andel utländska besättningar och flest kvinnliga deltagare någonsin.

Racet startar vid Gråskärsfjärden utanför Sandhamn, sedan seglar båtarna upp till Svenska Högarna för att sedan ta sikte mot Gotland. Majoriteten av fältet förväntas gå i mål under tisdag och onsdag. Följ racet på gotlandrunt.se och via livesändningar på KSSS Youtube-kanal varje morgon och kväll.

Fotograf: Daniel Stenholm.