28 juni, 2024

Far och dotter i en 5-meters båt genom Östeuropas vatten

Det är inte varje dag man hör om någon som vågar sig ut på en långsegling i en liten fem meters motorbåt, och ännu mindre när det handlar om en far-dotter-duo. Thomas och Mathilda Veber utmanade både sina egna gränser och flodens ström när de begav sig ut på en äventyrlig odyssé nedför Donau. Från Österrikes alper till Balkans hjärta, seglade far och dotter genom sju länder, som de flesta inte ens tänkt på att man kan segla till.

Nu ger de tillsammans ut boken “Med strömmen till Balkan – en far- och dotter-odyssé på Donau i en 5-meters båt”.

Medan många långfärdsseglare söker sig till kända destinationer i Medelhavet och Karibien, valde Thomas och Mathilda att utforska länder som Ungern, Serbien och Slovakien via vattenvägarna. Boken beskriver på ett gripande sätt deras upplevelser i dessa mindre kända seglardestinationer. De mötte allt från brännande sol, närgångna poliser till tropiska stränder men framför allt varm, gästvänlig lokalbefolkning. En oväntad inbjudan från Liberlands president kastar också ljus över de konflikter och historier som fortfarande finns längs Donau.

Mathildas fotografier, som pryder sidorna i “Med strömmen till Balkan”, fångar ögonblick av äventyr och vardagens skönhet. Hennes förmåga att se det extraordinära i det ordinära ger ett djup till boken som gör den till mer än bara en reseberättelse. Hennes bilder ger läsarna en visuell resa som kompletterar Thomas’ levande beskrivelser.

“Med strömmen till Balkan” är inte bara för seglare eller äventyrare, utan för alla som drömmer om att bryta sig loss från vardagens tristess och uppleva något helt speciellt. Thomas Vebers berättelser och Mathildas bilder visar hur även de minsta båtarna kan leda till de största äventyren, och hur familjeband kan stärkas genom gemensamma upplevelser på vattnet.