4 juni, 2018

Hur du blir kvitt din omedvetna bilförare i motorbåten – tips från coachen

Har du körkort och spenderar en hel del tid med att köra bil? Ja, då kan det kännas extra utmanande att manövrera en motorbåt med ratt och reglage och när du befinner dig i trånga passager och hamnar.

Så hur kommer det sig och hur blir du kvitt detta fenomen?

Vår hjärna strävar ständigt efter att så snabbt som möjligt komma in i ett autopilotläge, det vill säga ett läge där du – när du har gjort något tillräckligt ofta – inte ens behöver tänka på vad det är du gör. Du är riktigt skicklig på det du gör ändå.

Detta fenomen utnyttjar du när du kör bil. Faktum är att du inte skulle kunna köra bil om du inte tog tillvara på hjärnans förmåga att koppla in din självgående och omedvetna kunskap – din alldeles egen autopilot. Och detta omedvetna beteende kan ställa till det när du kliver ner i en motorbåt som invändigt, där du sitter och ska köra med ratt och reglage, är tillräckligt likt en bil.

Eftersom hjärnan tror att du sitter i en bil förväntar den sig en viss typ av reaktion tillbaka i båten när du gör en manöver. Och när det inte blir som hjärnan har tänkt sig så kan det uppstå en viss förvirring med en dippande självkänsla som följd. Nedan är tre tips på vad du kan tänka på för att hålla ditt omedvetna bilkörande borta från motorbåten:

  1. Se till att du själv sätter rimliga referensramar för vad som är tillräckligt bra när du gör en manöver. Till exempel att köra in en båt mellan Y-bommar där både vatten och vind påverkar hur båten rör sig är inte det samma som att köra bil in i en målad vit ruta på asfalt där förutsättningarna är i stort sett de samma varje gång.
  2. I en bil måste du ha rörelse i hjulen för att kunna svänga, alltså måste du lägga i en växel först. I en motorbåt så är det ofta en fördel om du rör på ratten först medan du fortfarande har växeln i neutralt läge, ställer in rodret för dit du ska köra och sedan lägger i en växel. Risken är annars att det blir för stor eftersläpning och du kommer inte dit du tänkte.
  3. Tänk på att autopiloten gärna vill ta över om du är trött, så ska du utsätta dig för en situation som kräver fokus, många snabba beslut och ett gott sinnestillstånd, se till att tanka energi först – ta en minipaus.