4 november, 2008

Skärgårdsstiftelsen möter efterfrågan från utlandet

Turismen i Stockholms län ökar men många av de utländska besökarna hittar aldrig ut i skärgården. För att hjälpa besökare att hitta sina smultronställen har Skärgårdsstiftelsen tagit fram en engelskspråkig upplaga av sin nya webbplats. – Vi tror att det beror på brist på information, utländska besökare tror att det är krångligt och tidskrävande att komma ut i skärgården eller så vet de bara inte om att den finns. Vi vill göra skärgården tillgänglig för fler, säger Ulrika Palmblad på Skärgårdsstiftelsen.

Turismen i Stockholms län ökar stadigt och turister från andra länder strömmar in via kryssningsfartyg och gruppresor. När besökarna kommer till Stockholm vill de se den vackra staden, shoppa och ta del av den unika naturen som Stockholm har att erbjuda. För inhemska turister är Stockholms vackra skärgård en av favoritsevärdheterna. Utländska besökare har haft svårare att hitta ut i skärgården.

Ny sajt ska hjälpa besökare planera sin resa
För att förenkla och inspirera till skärgårdsbesök för alla icke svensktalande turister slår nu Skärgårdsstiftelsen upp dörrarna för en engelskspråkig version av sin webbplats. Den engelskspråkiga versionen är en, i stort sett, identisk kopia av originalet. Förutom att läsa om Skärgårdsstiftelsens arbete kan besökare få tips om och planera sin vistelse i skärgården. Genom att kryssa i önskemål om service, boende, restauranger, gästhamn och så vidare kan besökare skräddarsy sin skärgårdsvistelse efter önskemål och behov.

– Stockholms skärgård är en helt unik företeelse och saknar motstycke i världen. Många blir helt förstumma av hur vackert det är när de väl kommer ut, men problemet är att många aldrig hittar ut. Med den nya sajten kan besökarna läsa på och planera sitt besök redan innan de kommer hit, säger Ulrika Palmblad på Skärgårdsstiftelsen.

I Stockholms län stod, enligt statistiska centralbyrån, utländska besökare för mer än fyra av tio övernattningar. I Stockholms skärgård gjordes dock bara en av nio övernattningar av utländska besökare, trots att antalet övernattande utlänningar i Stockholms län ökade med 14 procent från i fjol.

Den engelskspråkiga versionen av www.skargardsstiftelsen.se kommer man åt via www.archipelagofoundation.se eller genom att klicka sig från originalwebbplatsen.