5 maj, 2009

Nio nominerade till värdefullt pris för miljön

Så här ser det ut i Sverige: Uppåt 10 000 ton av hushållens farliga avfall är på drift. Då är risken stor att miljögifter sprids i mark och till havs. Exemplen är många och avskräckande. Men insamlingen förbättras ständigt. En sporre är SAKAB AllFa-utmärkelsen som i år delas ut för fjärde gången.

Vinnaren av SAKAB AllFa-utmärkelsen 2009 blir den kommun som kvantitativt och kvalitativt bäst har utmärkt sig inomfarligt avfall-hanteringen från hushållen. Tidigare vinnare är Skinnskatteberg, Öckerö och Sundsvall.

En uppskattning till alla
Initiativtagare till priset är SAKAB som är Sveriges mest kompletta och differentierade behandlare av farligt avfall och förorenad mark. Eftersom insamling är A och O för att avfallet ska få den behandling som krävs, vill SAKAB uppmuntra och sporra kommunerna.

Priset delas ut i samarbete med Avfall Sverige som är den svenska intresse- och branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning.

– Syftet med SAKAB AllFa-utmärkelsen är att avgifta kretsloppen och förhindra spridning av miljögifter. Kan kommunerna förmå hushållen att hålla soptunnorna rena från farligt avfall är det en mycket stor miljövinst, säger Göran Eriksson, vd för SAKAB.

– Vi vill med SAKAB AllFa-utmärkelsen skapa uppmärksamhet kring behovet av insamling och visa vår uppskattning till alla de människor i kommunerna som tar detta på allvar.

Och de nominerade är
I år är nio kommuner och kommunala insamlingsbolag nominerade för utmärkelsen. Det är DalaAvfall, Gästrike Återvinnare, Göteborg, Gnesta, Helsingborg, Järfälla, Kiruna, Örebro och Östersund.

I DalaAvfall samarbetar kommunerna Borlänge, Falun, Hedemora, Gagnef, Leksand, Rättvik, Ludvika, Malung-Sälen, Mora, Smedjebacken, Orsa, Vansbro och Älvdalen.

I Gästrike Återvinnare samarbetar kommunerna Sandviken, Ockelbo, Gävle, Hofors och Älvkarleby.

Åtta nomineringar har gjorts i samarbete mellan SAKAB och Avfall Sverige. Den nionde nomineringen har varit en öppen nominering. Alla aktiva inom insamlingsarbetet i Sverige har haft möjlighet att tipsa om värdiga kandidater.

Detta är farligt avfall
Allt avfall som kan vara explosivt, oxiderande, brandfarligt, irriterande, hälsoskadligt, giftigt, cancerframkallande, frätande, smittfarligt, fosterskadande, genförändrande eller miljögiftigt räknas som farligt avfall. Några typiska exempel är färgrester, batterier, insektsmedel, lim och kvicksilvertermometrar.

Spänd väntan på vinnaren
Den vinnande kommunen utses och prisas i samband med Avfall Sveriges årsmöte i Norrköping den 2-3 juni. Prissumman är 100 000 kronor. Kommunen belönas också med en SAKAB AllFa Plockanalys, som kan användas för att definiera innehållet i kommunens hushållsavfall för ytterligare förbättringar av insamlingssystemet.

Länk: www.sakab.se