25 november, 2015

Alla båtarna redo för XCAT final i Dubai

Samtliga XCAT-båtar som deltog i lördagens Dubai GP är nu redo för den sjätte och sista rundan av UIM XCAT World Series. Tävlingarna körs kommande helg i Abu Dhabi.

 

Sju av de 14 båtar som startade i förra helgens race kom inte i mål. En av dem, Gold Coast Australia, kom inte ens till start efter det att båten tagit in vatten och nästan sjönk under träningsrundan.

Endast fyra dagar senare ska samtliga båtar vara på plats i Abu Dhabi redo för att köra finalen, som har gratis inträde för allmänheten. Massiva reparationer på akterspegeln har gjort att Tom Barry-Cotters och Ross Willatons båt Gold Coast Australia skulle vara startklar redan igår (tisdag) kväll. Planen var då att anlända i Förenade Arabemiratens huvudstad under onsdagen (idag) för de första officiella träningsförsöken.

Under tiden har båten Six med Matteo Nicolini och Tomaso Polli undersökts av dykare efter sitt djupdyk då botten skadades. Detta skedde när duon ledde i lördagens race, men även den båten ska vara startklar i Abu Dhabi nu.

– Teamet har fixat hålet i botten och har reparerat en 1,5 m lång del av ena pontonen, säger Matteo Nicolini.

– När pontonen är lagad ska även utsidan få sig en genomgång så att vår båt är helt klar för nästa raceomgång.

Samtidigt som alla reparationer har stressat läget inför Abu Dhabi race har detta drama även gett en del extra fördelar.

– Vår båt kan till och med vara lite bättre än tidigare tack vare att vi såg en del andra, mindre skador som vi också fixade samt en del elektriska problem som nu är åtgärdade, säger Nicolini som tillsammans med Polli för närvarande ligger på en total tredjeplats.

Det svenska Swecatteamet med Erik Stark och Mikael Bengtsson är också säkra på att kunna köra igen under onsdagen. Deras körning i Dubai GP fick ett plötsligt slut på grund av motorfel under det sista varvet. De låg då på andra plats.

Swecats motorer och skrov har nu reparerats i Abu och de ska finnas på plats i Abu Dhabi International Marine Sports Club (ADIMSC) onsdag morgon.

Swecat ligger för närvarande på fjärde plats totalt i serien. Mycket fokuse kommer dock under finalen att ligga på de två toppteamen – XDubai (Arif Al Zaffain och Nadir bin Hendi) och Abu Dhabi Team (Rashed Al Tayer och Faleh Al Mansoori), som bara ligger en poäng efter ledarna.

Träningsracen börjar idag med ett avslutande Match Race 3.30–4.30pm.

Uppgörelsen om Pole Position sker torsdag kl. 11.00–12.30.

Den avslutande finalen, Abu Dhabi GP, körs fredag kl. 3.30.

www.xcatracing.com