26 november, 2015

Tips inför båt- och bilköpet

Om du köper en bil eller båt av en privatperson är det alltid bestämmelserna i Köplagen som gäller. Skulle du istället köpa en begagnad bil av en handlare, som alltså är näringsidkare, har du fler rättigheter eftersom det då är Konsumentköplagen som är tillämplig – men i gengäld är priserna ofta högre.

 

Därför kan det ändå vara en god idé att handla av privatpersoner, men det gäller att veta sina rättigheter och skyldigheter.

Relevanta frågor

När du har hittat en bil som du är intresserad av och som stämmer överens med vad du söker är ett första steg att kontakta säljaren och ställa frågor. Skulle det efter köpet dyka upp frågor om bilens skick kan du alltid hänvisa tillbaka till vad säljaren har uppgett om bilen. För att det inte ska vara några tveksamheter kring vad säljaren faktiskt har påstått är det en god idé att ställa frågorna via mail.
Svarar säljaren undvikande eller till exempel i skrift inte vill uppge att bilen inte har varit med om en olycka är det läge att vara försiktigt. Vad säljaren hävdar muntligt, men vägrar skriva ner stämmer troligen inte.

Undersök bilen

Är du fortfarande intresserad och vill gå vidare i processen är det dags att träffa säljaren och undersöka bilen. Kontrollera bilens exteriör och interiör noggrant, titta efter rost, eventuella repor, bucklor och andra skador. Naturligtvis behöver du också provköra bilen. Ta god tid på dig och prova bilen i olika hastigheter, håll radion avstängd och lyssna efter ljud så att allt låter som det ska. Du kan med fördel ta hjälp av checklistor för att se till att du verkligen kollar upp allt du behöver. Det finns flera gratis varianter på nätet, Blocket har till exempel en grundlig lista. Känner du dig osäker på att undersöka bilen själv kan det vara en idé att använda dig av en oberoende teststation för att kontrollera bilen. Det kostar omkring 600 kronor och uppåt.

Kolla dokumentationen

Kontrollera så att säljaren verkligen äger bilen och att det inte finns några skulder kopplade till bilen. Sådana uppgifter har Transportstyrelsen och i Trafikregistret kan du kontrollera att skulden är betald.

Kolla servicehistoriken och det senaste besiktningsprotokollet, vilket säljaren är skyldig att lämna ut om bilen är äldre än 3 år gammal.
För att vara trygg med affären kan det vara bra att både du som köpare och säljaren visar legitimation. Du kan också kolla upp tidigare ägare till bilen.

Skriftligt avtal

Naturligtvis bör du och säljaren upprätta ett skriftligt avtal där detaljerna kring köpet framgår. Även om muntliga avtal också gäller är det viktigt att ha något skriftligt att hänvisa till om det skulle uppstå några tveksamheter längre fram.

Det finns flera mallar att använda sig av för att skriva ett köpeavtal, exempelvis på Konsumentverket och Blocket. Men ett vanligt köpeavtal tryggar dig inte från att behöva driva saken i domstol om något går fel med köpet. Även om du har rätt i sak är det en långdragen och dyr process. Med Swiftcourts köpeavtal får du däremot rätten att överklaga köpet om något skulle gå fel. Det kan du läsa mer om längre fram.

Betalning

Var noga med att inte betala bilen förrän kontraktet är påskrivet av båda parter. Med fördel kan ni slutföra affären på säljarens bankkontor och samtidigt säkerställa att eventuella lån på bilen löses. Om du betalar med bank- eller postväxel slipper du handskas med mycket kontanter.

Ägarbyte och försäkring

Se till att ägaravtalet skrivs över på dig som köpare direkt. Det kan göras per post eller i Transportstyrelsens app. Eftersom det är lagstadgat att ha sin bil försäkrad bör du också ha ordnat med detta så att du har en bilförsäkring som gäller från dagen då du tar över bilen i din ägo.

Så hjälper Swiftcourt dig

Med Swiftcourts tjänster kan du göra ett tryggt och säkert köp. Genom att använda dig av vårt köpeavtal som kostar 50 kronor skaffar du dig rätten att överklaga ditt köp om något skulle gå fel. Håller säljaren inte vad som lovats kan du starta en tvistelösningsprocess, smidigt och enkelt, utan extra kostnad. Inom 6 veckor levererar våra skickliga jurister en juridiskt bindande lösning.

Att använda sig av Swiftcourts köpeavtal är enkelt:

  1. Kom överens med säljaren om detaljerna kring ditt köp och fyll i Swiftcourts köpeavtal på swiftcourt.se. Det tar inte mer än någon minut och kostar bara 50 kronor. När avtalet är klart skickar Swiftcourt avtalet till säljaren.
  2. Säljaren får avtalet direkt via ett mail eller sms och kan med ett enkelt klick godkänna avtalet och ni kan nu tryggt genomföra köpet!
Men vad händer om något går snett med köpet?

Säljaren kanske inte fullföljer köpet på det sätt ni har kommit överens om. Eller upptäcker du snart ett fel på varan du har köpt. Då kan du enkelt överklaga ditt köp med Swiftcourt – vi hjälper dig och säljaren att hitta en lösning utan att det kostar dig ett öre extra!

  1. Logga in på swiftcourt.se för att påbörja din överklagan. Swiftcourt hjälper dig att beskriva vad som har hänt och hur du tycker det ska lösas.
  2. Swiftcourt guidar dig och säljaren genom hela processen och under 4 veckor får både du och säljaren möjlighet att beskriva vad som har hänt och hur ny tycker det ska lösas. Här har ni också möjlighet att ladda upp bevis för att styrka att ni har rätt.
  3. När du och säljaren har argumenterat klart med varandra tittar Swiftcourts erfarna jurister på ert ärende. Inom 2 veckor meddelar Swiftcourt ett beslut som är juridiskt bindande!

https://swiftcourt.com/sv