1 december, 2015

Adam Holm kämpar mot Rio-OS i vindsurfing

Inte sedan OS i Sydney 2000 har Sverige haft en OS-deltagare i vindsurfing. Adam Holm kan bli den förste. Men vägen är lång och långt ifrån enkel.

Adam Holm ZA- Adam Holm-25

I ryggen har Adam både ett VM-guld och ett EM-guld i Kona One-klassen. Därifrån har han tagit steget till den knivskarpa konkurrensen i OS-klassen RS:X. Han bedriver sin satsning på egen hand (tränare, kock, materialförvaltare och reseansvarig) och har målmedvetet tagit sig närmare sitt mål steg för steg och ligger nu precis utanför en OS-plats på rankingen. Men, satsningen har också inneburit flera motgångar med överträning och resultatmässiga besvikelser som säkert skulle knäckt de flesta.

 

Hans satsning har samtidigt väckt uppmärksamhet internationellt. För andra året i rad har han bjudits över till Kina, som har några av världens främsta RS:X-seglare, för att träna med det kinesiska OS-laget, som imponerats över hans enmanskampanj.

 

– Det är fantastiskt att få träna med kineserna. De har otroliga resurser och är väldigt professionella. Att ha min bas på samma ställe och helt fokusera på träning är precis vad jag behöver nu, förklarar Adam.

 

För att få en uppfattning hur mycket en OS-vindsurfare tränar kan nämnas de fystester som brittiska olympiska kommittén genomförde på de aktiva inför London-OS. RS:X-seglarna hade då bäst värden.

 

Adam har också ett gediget seglararv att förvalta. Före honom har fyra generationer i släkten Holm seglat OS och representerat Sverige, den första gången 1912 vid Stockholms-OS.

 

– Jag är stolt över min släkts seglartradition. Det har sporrat och inspirerat mig. Självklart vill jag ta traditionen vidare, säger Adam.

 

Träningen med kinesiska landslaget blir början på några månaders stenhård satsning inför världscupen i Palma i april nästa år.

– Där ska jag kriga om en av de sista europeiska OS-platserna. Jag ska till Rio. Något annat existerar inte för mig, avslutar Adam Holm.