2 december, 2015

Ung seglartjej på väg mot Paralympics i Rio 2016

 

VM i parasegling pågår för fullt i Melbourne, Australien och Fia Fjelddahl från Lerum, är med och slåss om en av de sju nationsplatserna.

Det har stundtals varit mycket tuffa förhållanden för seglarna med mycket vind vilket har visat sig passa Fia bra som just nu ligger på en 16:e plats efter åtta seglingar.

För andra har det varit tuffare. Under ett av racen så vattenfylldes fem Tvåfyror samtidigt i den grova sjön på länsen. Även om båtarna är utrustade med flytelement i både för och akter, vilket gör att de fortfarande flyter, så var det tufft för arrangörerna att hinna med att bogsera och pumpa ur båtarna. Det var under det racet som Fia gjorde sitt bästa resultat så här långt.

VM:et i Melbourne är viktigt för fortsättningen. Det är nu som de övriga sju nationer som ännu inte kvalat till Paralympic i Rio nästa år, ska tas ut. Åtta har redan kvalat men efter toppen är det tight.

Sverige ligger på en femte plats med Argentina och Puerto Rico tätt jagandes bakom. Nya Zeeland ligger just nu strax utanför med två diskvalificeringar men seglar bra och är naturligtvis sugen på att knipa en av platserna.

Ytterligare tre seglingar återstår och på natten mot torsdag, svensk tid, avgörs det.

 

Resultat

www.topyacht.net.au/results/2015/paraworlds/2.4m/SGrp1.htm

 

Tidigare artiklar om VM:et

På Svenska Seglarförbundets hemsida

www.svensksegling.se/kappsegling/nyheter/2015q4/svenskchanstillparalympics/

 

På Internationella Seglarförbundets sida

www.sailing.org/news/41469.php

 

Här kan du läsa en intervju med Fina och hennes coach Sara

www.foxsportspulse.com/assoc_page.cgi?client=1-10017-0-0-0&sID=298118&&news_task=DETAIL&articleID=38238244

 

FB, Fia mot nya mål

https://www.facebook.com/seglarfia/?fref=ts