2 december, 2015

Utländska turister trivs i Bohuslän

Bohuslän är populärare än någonsin bland utländska turister. Naturaktiviteter som paddling, vandring och cykling är hårdvaluta i en tid där unika reseupplevelser är viktigare än någonsin. En nyligen gjord undersökning på uppdrag av Turistrådet Västsverige visade till exempel att hela 97 procent av de tillfrågade skulle kunna tänka sig att rekommendera Bohuslän till sina närstående.

HUI Research genomförde under september på uppdrag av Turistrådet Västsverige en undersökning där man gjorde intervjuer med utländska Bohuslän-turister för att kartlägga vad som lockar dem till Bohuslän. Den typiske besökaren är mellan 45 och 55 år. Drygt hälften av de tillfrågade kom från Norge, och cirka 20 procent var tyskar. 90 procent av de tillfrågade övernattade i Bohuslän, och av dessa tillbringade varje person i snitt 4,6 nätter i Bohuslän och spenderade drygt 1800 kronor per dygn. Hela 43 procent har ägnat sig åt cykling och 25 procent åt paddling i samband med sin vistelse i Bohuslän.

— Mycket positiva siffror. Det visar att vårt arbete med destinations- och produktveckling med outdoor och fokus på paddling i marknadsföringen har börjat betala av sig. Reseanledningen styr valet av resmål, och i Bohusläns fall är skärgården och den fantastiska naturen de främsta reseanledningarna. Vår utmaning är att bygga produkter kring detta, sägerFredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige.

Gillar äventyr – men vill bo bekvämt

Inom ramen för det av Tillväxtverket finansierade projektet ”Bohuslän på Export” har Turistrådet Västsverige sedan 2012 arbetat med att utveckla och paketera Bohuslän som en attraktiv destination. Produktutvecklingen har skett i samarbete med boendeanläggningar, restauranger och aktivitetsbolag. Och när det gäller Bohuslän är trenden tydlig:

— De utländska besökare som kommer hit vill kombinera äventyr som paddling, vandring eller cykling med kulturupplevelser. De vill bo bekvämt, äta och dricka gott – gärna i en paketlösning. Därför känns det väldigt kul när undersökningen visar att det är precis dessa saker de ägnar sig åt när de kommer till Bohuslän, säger Fredrik Lindén.