2 december, 2015

Fler sjöräddare ska utbildas

Enligt ett PM från Sjöfartsverket ska fler utbildas inom sjöräddning, uppger Search Magazine. 

Pressmeddelande:

Ett nytt samarbete möjliggör att fler kommer att kunna vidareutbildas inom sjö- och flygräddning. Först på tur är Kustbevakningen som nyligen på egen hand genomfört Sjöfartsverkets grundkurs Basic-SAR för 30 medarbetare.

 

Som ansvarig myndighet för sjö- och flygräddningen i Sverige har Sjöfartsverket utbildat sjöräddare i över 30 år. Utbildningarna är sedan 2014 indelade i ett nytt system bestående av tre nivåer: Basic-SAR, Advanced-SAR och SAR-OSC. Fram tills nu har samtliga utbildningar endast arrangerats i Sjöfartsverkets regi på Arkö kursgård – ett upplägg som varit uppskattat av deltagarna, men som inneburit att antalet utbildningsplatser varit begränsat.

 

För att öka antalet utbildade sjöräddare har det nya utbildningssystemet utformats så att kursen Basic-SAR kan ges även av samverkansparterna inom sjö- och flygräddningsorganisationen. Först ut att prova den nya utbildningsformen var alltså Kustbevakningen som i oktober genomförde Basic SAR i egen regi, och godkändes av Sjöfartsverket. Planen är att Kustbevakningen ska fortsätta att utbilda sin nya och befintliga personal även i framtiden.

 

Sjöpolisen i Stockholm planerar att genomföra Basic-SAR inom sin organisation under hösten och vintern. Även Sjöräddningssällskapet kommer att genomföra kursen för första gången i egen regi under första kvartalet 2016.

 

– Den stora fördelen med det nya utbildningsupplägget är att vi höjer kompetensen och räddningsförmågan bland samverkansparterna. Det är fler i personalen ute på båtarna som blir bättre på sjö- och flygräddning, säger Sebastian Wigmo, utbildningsansvarig vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningsavdelning.

 

Fortsättningskurserna Advanced-SAR och SAR-OSC kommer dock även fortsättningsvis att endast ges av Sjöfartsverket. Till skillnad från Basic-SAR, som vänder sig till alla besättningsmedlemmar ombord på sjöräddningsenheter, är de främst avsedda för befälhavare. Därmed är behovet av utbildningsplatser inte lika stort som för Basic-SAR.

Info: http://www.searchmagazine.se