11 december, 2015

Helt ny designstil från Princess i nya 75 MY

Engelska Princess Yachts lovar att introducera en helt ny designstil 2016. Princess Design Studio har skapat något helt exceptionellt i nya 75 Motor Yacht, som får världspremiär på Londons båtmässa i januari.

Londonmässan har tappat i betydelse de senaste åren när Düsseldorf i Tyskland har dominerat totalt bland inomhusbåtmässorna. Ett lysande undantag gäller dock de engelska motorbåtstillverkarna, som gärna lägger sina premiärer på hemmaplan.

Princess 75 Motor Yacht får en mycket elegant stil och modernare design än sina föregångare. Båten har mycket mer volym än föregångarna och ljusflödet in i båten ökar bland annat tack vare större och nydesignade ventiler i skrovet. Båten får vidare den senaste varianten på Princess djupa V-formade skrov som förenklar planing även i lägre farter. Beroende på motorval är dock prestanda fullt tillräckliga för den här bjässen, eller vad sägs om 35 knop toppfart?

Däckslayouten har ett antal olika alternativ beroende på köparens önskemål och behov. Han eller hon kan få stora ytor för att solbada och umgås med familj och vänner och olika funktioner för bland annat pentry. Båten har ett välplanerat däck med smidig genomgång till fördäck, som rymmer en U-formad soffa och mer solbadarytor.

På flybridge finns ännu en U-formad sittgrupp, fler solbäddar, wetbar samt sociala ytor. Där finns även plats för en kran för att lyfta och förvara en tenderbåt.

Naturligt ljus flödar genom båtens rutor och ventiler in på huvuddäck, som även har flera fönster i full ståhöjd. Det senare är ett av många exempel på hur material och byggtekniker har utvecklats de senaste åren när allt mer glas limmas med hög precision och i många fall blir en del av båtens konstruktion.

Båten har stora skjutdörrar bland annat ut till akterdäcket. På undre däck finns boutrymmen för ägare, gäster och besättning. Bland annat tre gästhytter med var sitt stort badrum. Ägarhytten är utrustad med bland annat en privat lobby och dressing room, badrum och en 46″ TV med ljudsystem. Även besättningen får naturligt ljus till sina hytter.

Princess Yachts firar sitt 50-årsjubileum och visar på Londonmässan därför upp elva modeller: Princess 75 Motor Yacht, Princess 68, 60, 56, 52 och 43 från Flybridgserien, V58 Open, V48 och V39 från sportiga V Class och S65 från S Class samt helt nya Project 31@50, som ska runt på en världsturné 2016.

London Boat Show arrangeras 8–17 januari 2016.