15 december, 2015

America’s Cup gör comeback i New York

America’s Cup racing kommer tillbaka till New York för första gången sedan 1920 med Louis Vuitton America’s Cup World Series 7–8 maj 2016. Seglingarna i New York är en av sex planerade regattor nästa år där sex America’s Cup team med världens främsta seglare tävlar om poängen för att ta sig till finalen, 35th America’s Cup 2017.

I år har Emirates Team New Zealands stjärnskott till rorsman, Peter Burling som är den yngste i hela flotttan, lett sitt team till toppen i ledning över den regerande America’s Cup mästaren Jimmy Spithills ORACLE TEAM USA och den favorittippade utmanaren Land Rover BAR under ledning av olympiske mästaren och hjälten Ben Ainslie.

Årets tävlingar var tajta med tre olika vinnare i de tre första delseglingarna inom Louis Vuitton America’s Cup World Series 2015 och fyra olika individuella vinnare totalt sett. Kalendern för 2016 lovar ännu mer spännande racing med foilande AC45F katamaraner som flyger fram ovanför vattenytan.

– Alla kommer att vilja vara med på startlinjen i New York, säger ORACLE TEAM USA skeppare Jimmy Spithill.

– Eftersom alla team har varit på träning med samma mål i sikte så kommer ingenting att vara enkelt i år.

Seglingarna i New York blir spektakulära. Tävlingarna ska hållas på nedre Hudson River, framför Manhattans skyline. New York-borna älskar sport av alla de slag och det här kommer att bli något riktigt speciellt. Det blir ett stort event både för America’s Cup och för staden New York.

Träningsseglingarna startar i New York 6 maj, med poängsättande race helgen 7–8 maj.

 

Fyra event under 2016 har hittills offentliggjorts:

 

Muscat, Oman – February 26-28, 2016;

New York, USA – May 6-8, 2016;

Chicago, USA – June 10-12, 2016;

Portsmouth, UK – July 22-24, 2016;

 

Till detta  kommer ytterligare två Louis Vuitton America’s Cup World Series seglingar, troligen ett i Europa i mitten av september och ett i Asien i mitten av november.

 

Finalseglingarna hålls i Bermuda i maj och juni 2017.

 

Louis Vuitton America’s Cup World Series standings (after three events):

 

Emirates Team New Zealand – 122 points

ORACLE TEAM USA – 112 points

Land Rover BAR – 109 points

Artemis Racing – 105 points

SoftBank Team Japan – 100 points

Groupama Team France – 82 points

 

 

About the Louis Vuitton America’s Cup World Series New York

This event will take place from May 6-8, 2016, with official practice racing on the Friday and point-scoring races on Saturday and Sunday.

The Event Village will be in the Brookfield Place Waterfront Plaza, while the racing will be on the lower Hudson River off the Battery Park City Esplanade (between the Pier 25 basin to the north and The Battery to the south).

The technical areas for teams, race management and America’s Cup TV production will be based at Liberty State Park and Liberty Landing Marina, across the Hudson River in New Jersey.

 

 

 

 

About the America’s Cup

The America’s Cup is the oldest trophy in international sport, dating back to 1851, when the yacht America, after which the trophy is named, beat the best of the British fleet in a race around the Isle of Wight, U.K. The trophy won on that day was donated in trust through a Deed of Gift and has since become a symbol of immense achievement. It is perhaps the hardest trophy in sport to win. In it’s 165-year history, only four countries have managed to win the America’s Cup.

The America’s Cup is currently held by the Golden Gate Yacht Club in San Francisco, U.S.A.. On September 25, 2013, its team, ORACLE TEAM USA, completed the biggest comeback in sports to retain the trophy it had first won in 2010.

On December 2, 2014, Bermuda was named as the home of the 35th America’s Cup, with the iconic Great Sound as the race course area where the new America’s Cup Class boats (15-meter, foiling, wing-sailed catamarans) from each competing nation will race for the America’s Cup in May/June 2017.

The America’s Cup is honored to partner with Louis Vuitton as the title partner of the Louis Vuitton America’s Cup World Series, the Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers and the Louis Vuitton America’s Cup Challenger Playoffs. Louis Vuitton is also the presenting partner of the 35th America’s Cup Match, presented by Louis Vuitton.

The America’s Cup is also proud to be supported by BMW, Bremont, ORACLE, Sail Racing, the Bermuda Tourism Authority, Gosling’s and XL Catlin; as well as: Appleby, BF&M, Butterfield, Butterfield & Vallis, Moët & Chandon, PwC and the Hamilton Princess & Beach Club.

America’s Cup updates are also available on your mobile device. Go to the App Store to download the official America’s Cup App.