Två nya rekordfiskar – varav en sensation

Sportfiskarna har utsett två nya svenska sportfiskerekord. Det rör sig om två helt olika arter: en relativt vanligt förekommande sötvattensart och en mycket ovanlig saltvattensart. Vi har nu nytt rekord på id, samt det första rekordet någonsin på blå gaffelmakrill.

Idrekord från Flian
Alexander Björk, hemmahörande i Dalsjöfors, gav sig ut på en metesatsning till Flian den 16 oktober. Han bottenmetade med bröd på en intressant sträcka och krokade en ordentligt tung och kraftfull id. Väl i håven kunde han konstatera att det var något i hästväg.

Efter vägning och mätning konstaterades det att den 61,5 centimeter långa iden slog det gamla rekordet.

– Kontrollvägning av vågen i laboratorium visade att rekordet nu höjts från 3 718 gram till 3 780. En mycket vacker fisk, som liksom det tidigare rekordet kom efter en målmedveten satsning, berättar Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Blå gaffelmakrill – en helt ny art
En mer udda fångst stod Ingemar Alfredsson, Höviksnäs, för när han som så många andra fiskade från klipporna vid Bua i Halland. Det var ryggstrimmig pelamid, eller bonito, som stod på agendan. Men istället högg en riktig raritet.

På spinnfiske med bombarda och fluga krokade och landade Ingemar den första fisken av arten blå gaffelmakrill (Trachinotus ovatus) som registrerats som sportfiskefångad i Sverige.

– Fisken vägde 258 gram och var 35 cm lång. Eftersom den översteg minimivikten 250 gram och dessutom är den enda av arten vi har i Storfiskregistret är den också utsedd till nytt svenskt sportfiskerekord, konstaterar Nicka Hellenberg.

Om blå gaffelmakrill (Trachinotus ovatus)
Blå gaffelmakrill tillhör fiskfamiljen taggmakrillfiskar. Den kallas även ”långfenad pompano” och återfinns sporadiskt i Skandinaviska vatten. Mer vanligt förekommande är den längre söderut längs Atlantkusten och i Medelhavet.

Sportfiskarna har utsett dessa bägge fiskar till officiella svenska rekord och gratulerar de båda nyblivna rekordhållarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*