23 december, 2015

Liten seglare med många finesser

Nya Haber 620 visades i en specialversion på Öppna varv och Allt på sjön. Båten har dubbla roder som länkats samman med en centralt placerad utombordare via en unik länkningsmekanism, som ger nästan samma fördelar som om båten försetts med inombordare. På den stora bilden syns storasyster Haber 660.

Den centralt placerade utombordaren gör att man via rorkultsförlängare kan styra båten väl skyddad för väder och vind i ingången till kabinen när man går för motor. För att tillgodose behovet av god sikt åt styrbord från denna position har man ersatt toalettdörren med ett draperi och försett väggen mot pentryt med ett draperiförsett fönster. Det ger även kabinen ett luftigare intryck.

Båten har 214 kg uttagbar ballast för att hålla trailervikten under 1 500 kg (inkl. specialtrailer). Den är försedd med profilerat centerbord och snabbrevningsfunktion. Vidare är alla fall och linor dragna till sittbrunnen och vinscharna uppgraderade. Kabinen är rymlig för en båt i den här storleken.

Liksom standardversionen är båten är välbalanserad och har goda segelegenskaper. I detta avseende påminner den även om den något större modellen Haber 660 som vann Barca dell’Anno i kategorin: ”Segelbåtar under 10 m längd” vid Genuas internationella båtmässa för två år sedan.

Haber 660 – som tillverkats i över 230 exemplar – var utgångspunkten för utvecklingen av Haber 620. Målet var att skapa en något mindre och lättare trailerbar båt utan att göra avkall på segelegenskaper och grundkvalitet med bibehållande av nästan samma komfortnivå men till ett lägre grundpris.

Haber 620 finns i slupversion (även i motorbåtsversionen Haber 620M).

Lars-Åke Redéen

 

Tekniska fakta – Haber 620 Slup

Längd:               6,50 m (inkl. peke och roder)

Längd skrov:      6,12 m

Bredd                2,50 m

Djupgående       0,32/1,35 m

Total segelyta    19.8 m2

Vikt:                  1 300 kg

Ballast:                 300 kg

Kojplatser:          4

Inre ståhöjd:      180 cm

Utombordare:     4–10 hk

CE-kategori:       C

Konstruktör:      Janusz Konkol

Pris:                  Från 295 000 kr (inkl. Suzuki 4 hk)

 

 

Tekniska fakta – Haber 660 Slup (seglande på stora bilden)

Längd:                         6,85 m (inkl. roder)

Längd skrov:               6,60 m

Bredd:                          2,50 m

Djupgående:               0,40/1,45 m

Total segelyta:            21,4 m2

Vikt:                              1350/1700 kg (kat. C/B)

Ballast:                         350/700 kg (kat. C/B)

Kojplatser:                   4

Utombordare:              4–15 hk

Inombordare:              5–25 hk

CE-kategori:                C/B

Konstruktörer:             J. Konkol/H. Brylski

Pris:                              från 382 000 kr

Info:                              http://haber-yachts.se

 

 

 

Bildtext:

Haber 660 byggs i Polen. Det är en speciell båt, som är mycket kompakt med bland annat fyra kojplatser och fällbar mast.