15 januari, 2016

Banbrytande design med nya trimaraner med plats för ubåt

Flerskrovsbåtar är verkligen på tapeten, både för motor och segel. Nigel Irens Design har introducerat de här två minst sagt banbrytande trimaraner, som är tänkta som riktiga långfärdsbåtar. Trimaranerna är ett resultat av samarbetet med CMN Shipyard och den franska designern Christophe Chedal-Anglay. Den 57,5 m långa Origin 575 och den 70 m långa Xplore 70 är så annorlunda att de säkert kommer att inspirera en helt ny typ av ”explorer yachts”.

Fokus för designerna vid framtagningen av de nya båtarna har främst varit komfort, båtfart och kapacitet att kunna gå över större hav. Lösningen med trimaran är effektivare än en enskrovsbåt på många sätt, inte minst för bränsleförbrukningen. Dessutom gör de extra skroven att båten blir mer stabil än en enskrovsbåt.

Båda båtarna är designade på samma grundläggande plattform. De är helt konstruerade i aluminium.

De stora måtten gör att det finns plats för mycket folk ombord. Origin 575 är till exempel dimensionerad för tio gäster och åtta i besättningen. Den 57,5 m långa versionen har till och med däcksutrymmen för att hantera en mindre ubåt, något som blir allt vanligare på allt fler så kallade ”explorer yachts”. Det finns även plats för en 4,5 m tender på däck. Den som vill ha ännu fler båtar med sig kan ha en 6 m tender och vattenskoter i ett särskilt båtgarage.

Motoriseringen är svensk, i form av fyra stycken Scania D116 45M dieselmotorer, vilka ger Origin 575 en toppfart på 27 knop. Räckvidden vid 18 knop blir imponerande 4 000 Nm.

Den större och 70 m långa Xplore 70 har en ännu större däcksplattform är sin lillasyster. Det utökade utrymmet innebär bland annat en räckvidd på 5 000 Nm vid 18 knop. Motorsieringen i den båten är fyra stycken MTU 10V2000 M84 dieselmotorer, som ger en toppfart på 27,5 knop.

Även här finns plats för flera mindre båtar, ubåt och dessutom en helikopter. Båten har utrymmen för tolv gäster plus besättning.

Bland Nigel Irens tidigare båtar finns flerskrovsbåtar som till exempel Ellen MacArthurs 23 m trimaran B&Q Castorama och katamaranen Vantage 86 som byggts för Green Marine.