22 januari, 2016

Helt ny Yamarin med revolutionerande botten

Helt nya Yamarin 81 Day Cruiser, som presenteras på båtmässan i Düsseldorf kommande vecka, är den första modellen i den nya Yamarin DC‐serien. Denna Day Cruiser i Premium‐klass är formgiven av norska Eker Design, en av de mest kända designbyråerna i Skandinavien. Eker har designat båtens botten, men under vattenlinjen har 81 DC en helt ny bottenkonstruktion från svenska Petestep. Premiär på båtmässan i Düsseldorf nu i helgen.

Teknologin i båtens botten är planerad av svenska Petestep och är patenterad. Eker Design, Petestep och Yamarins planeringsteam har tillsammans skapat en innovativ båt som skiljer sig markant från de övriga på marknaden och vars nya design och teknologi är revolutionerande.

Kriterierna vid planeringen var revolutionerande skrovteknik och häftig men funktionell design från för till akter. Omvänt sagt ”No design without functionality”.

Båtens skrov är planerat av Eker Design, men dess botten är en revolutionerande världsnyhet: patenterat Petestep-botten. Yamarin är känd för sina utmärkta köregenskaper, som man nu lyckats förbättra ytterligare med Petestep‐botten.

Skrovets gång i sjön är betydligt mjukare (mindre vertikala g‐krafter) och tystare även i större vågor samt bränslesnålare än traditionell bottenteknologi. Vid undersökningar har det framkommit att så gott som alla konsumenterna önskar sig mera körkomfort av båtarna, vilket Yamarin 81 DC erbjuder.

I 81 Day Cruiser har det satts mycket fokus på att alla passagerare skall ha bästa tänkbara vindskydd och därför sträcker sig sidovindrutorna ända till akterbänken. Detta innebär att samtliga i båten skyddas från vind och väder. Pentryt är planerat så att det faktiskt går att tillreda en lunch eller middag. Det omfattar bland annat en effektiv gasspis, utdragbart kylskåp, diskho och viktigast av allt, ytor där man kan ställa saker. I soffgruppen i det öppna utrymmet ingår två bord som vid behov kan kopplas ihop till ett stort bord. Runt bordet finns plats för upp till 8 personer.

Styrpulpeten är försedd med 12” kartplotter och har plats för surfplatta/tablett i enlighet med dagens behov. Förarens vindruta är försedd med integrerad defrosterfläkt, något som hittills varit mycket ovanligt i daycruiser‐båtar.

Trimsystemet är helautomatiserat, det minskar automatiskt planingströskeln och dessutom håller det helautomatiska systemet båten stabil och rak även i hård sidovind. Trimsystemets ergonomiskt placerade smarta användarpanel är försedd med 3D‐gyro, 3D‐accelerator och 3D‐GPS. Trimsystemet saknar traditionell våtyta och har alltså inte några trimplattor som ökar bränsleförbrukningen. Planingströskeln vid exceptionellt låg hastighet är knappt märkbar.

I den rymliga kajutan finns en bädd som erbjuder både på längd och bredd. Under bädden finns ett stort förvaringsutrymme för sängkläder och bädden kan därför lätt göras i ordning för dagsbruk efter övernattning. I kajutan finns sovplats för fyra personer. Det separata WC‐utrymmet i kajutan är utrustat med eldriven vatten‐WC och tvättställ.

I båtens för finns en integrerad stege för ilandstigning samt landtagnings‐ och körljus. Om dagsutflykten övergår till kväll kan man tryggt köra i mörkret tack vare det ytterst effektiva LED‐körljuset i fören som bevarar naturliga färger.

Den nya båten har även plats för solpaneler på framdäcket. Solpanelerna producerar el även när båten ligger i hamnen, båten har ett tvåbatterisystem.

Båten har en vattenskidbåge som fungerar som räcke på badplattformen. Båtens syntetiska teakdäck är modernt och är lättare att sköta än traditionell teak. Båten har ett lättskött kapell i två delar med samma design som båten. Inuti kapellet kan man använda mörkläggningsgardiner för att kunna sova på bakbänken i båten. Madrasserna i det öppna utrymmet kan användas som dubbelsäng för två vuxna. Yamarin 81 Day Cruiser har de ljusa smakfullt stiliga färgerna vitt och sand, med detaljer i turkost som piggar upp.

 

Tekniska fakta:

Längd 8,05 m

Bredd 2,76 m

Vikt 1 950 kg

Personer 10

Akterspegel X

Planeringskategori C

Motor 300 hk

Info: www.yamarin.fi