22 januari, 2016

Nu har gula båtarna räddat 1 000 människor på Medelhavet

I morse undsatte Sjöräddningssällskapet och Gula Båtarna 38 människor i Egeiska Havet vid två räddningsinsatser. Därmed har de gula båtarna räddat över 1 000 personer. Ombord på en liten gummibåt långt ut till havs satt den 1000:e, en ung man från Afghanistan. Han och hans tre kamrater räddades i sista stund ur en mycket liten gummijolle. Här presenteras sjöräddarna som just nu finns på plats på Samos och utförde insatserna.

 

Den afghanska mannen och sex kamrater hade lämnat Turkiet tidigt i morse i en mycket liten gummibåt utan motor, för att ro mot Grekland. Innan de hann lämna den turkiska kusten blev tre av dem rädda och hoppade i vattnet för att simma tillbaka mot Turkiet. De andra fortsatte att ro. Vågorna blev allt högre och vinden ökade ju längre ut de kom. När de hade nått grekiskt vatten var den lilla roddbåten riktigt illa ute. De upptäcktes av Sjöräddningssällskapets båtar, som strax innan hade bärgat 34 personer som fastnat på en klippvägg på Samos nordöstra kust.

Kari Oikarinen är skeppare ombord på Rescue Handelsbanken Liv, som tog ombord de fyra männen.

– Det var en riktigt liten båt, knappt sjöduglig ens i en lugn insjö. De var långt ute till havs när vi hittade dem och jag tror inte att båten skulle ha hållit sig flytande särskilt länge till. Rejäla vågor slog in över båten och de nödställda var i dåligt skick och väldigt rädda. Vi körde dem till flyktinglägret där de nu får torra kläder och möjlighet att återhämta sig.

Sedan Sjöräddningssällskapet inledde insatsen på Samos i slutet av oktober har räddningsinsatser ägt rum så gott som dagligen. Efter tre månader har över 1 000 människor räddats. Projektet finansieras av mediehuset Schibsteds insamlingskampanj Gula Båtarna, PostkodLotteriet och privata donatorer.

– Det sker ingen minskning av flyktingströmmen. UNHCR räknar tvärtom med att fler människor kommer att fly över Medelhavet 2016 än förra året, så insatsen behövs definitivt. Jag hoppas att projektet blir långlivat, men för att det ska vara möjligt så måste mer pengar komma in. Hur långvarigt projektet blir beror helt på hur mycket pengar som människor skänker, säger Magnus Ringman, HR-chef på Aftonbladet och Schibsted Medias projektledare för Gula Båtarna.

 

Här presenteras alla åtta sjöräddare som just nu finns på plats på Samos och som utförde de båda räddningsinsatserna i morse.Kari Oikarinen

Ålder: 49
Bostadsort: Härnösand
Yrke: Sjökapten
Familj: Fru, 2 egna barn plus fyra bonusbarn.
Intressen: Sjöräddning, båtar, hav, jakt
”Jag ser fram emot att få hjälpa människor i utsatt läge på det sätt som jag själv kan bidra bäst med; som sjöräddare. När frågan ställdes så kändes det som en självklarhet och även mycket hedrande att få möjligheten att komma ner och hjälpa till.”

Jens Mattsson

Ålder: 41
Bostadsort: Finström på Åland
Yrke: Jobbar i brand & räddningstjänsten på Finavia/Mariehamns flygplats.
Familj: Fru och 2 pojkar, 2 & 10 år gamla.
Intressen: Aktiv sjöräddare på stationerna Saltvik och Mariehamn på Åland. Fritiden går åt till familjen samt mitt företag Ålands Bilrekond, lite fiske och såklart en hel del sjöräddning.
”Jag sökte till Gula båtarna då det är en väldigt bra hjälp i ett utsatt område där massvis med flyktingar behöver hjälp dag och natt. Känner att vi gör stor nytta nu när vi faktiskt är här!”

Joakim Brosten

Ålder: 50
Bostadsort: Västerås
Yrke: Systemingenjör
Familj: Min fru Carin och en massa akvariefiskar
Intressen: Resor, dykning, båtar, vänner.
”Många gör vad de kan för att hjälpa människor i nöd. De skänker kläder, glasögon eller pengar. Det här är mitt sätt att bidra till en lite bättre värld.”

Christian Reimers

Ålder: 24
Bostadsort: Karlskrona
Yrke: Studerar till sjuksköterska
Familj: Sambo
Intressen: Sjöräddning, dykning och sjukvård.
”Jag åkte ner till Samos och Gula båtarna för att jag ville göra skillnad för människor som redan befinner sig i en svår och utsatt situation.”

Ulf Hermenius

Ålder: 47
Bostadsort: Göteborg
Yrke: försäljningsingenjör inom VVS
Familj: fru och två barn
Intressen: Segla, motion i olika former och skidåkning
”Jag ser fram emot att få vara hjälpsam i detta område. Hoppas att kunna känna känslan av att göra skillnad. Jag vill bidra med de erfarenheter jag har i bagaget. Även om det vi skall göra här nere inte finns hemma (som tur är) så kan man ju bidra med det man kan. Det känns stort!”

Lars Göran Uthberg

Ålder: 58år
Bostadsort: Nynäshamn
Yrke: Ingenjör
Familj: Sambo, barn och bonusbarn
Intressen: Sjö och skärgård, segling och skidåkning, jakt.
”Att genom mina kunskaper och erfarenheter få möjligheten att hjälpa medmänniskor i en utsatt position.”

Joakim Atterstam

Ålder: 43
Bostadsort: Nynäshamn
Yrke: Insatsledare räddningstjänsten
Familj: Singel med 3 barn.
Intressen: Stort intresse av skärgården, både över och under ytan med dykning och kajak. Där finns ofta en kamera med för att fotografera. Bor på gård med hästar och hund.
”Det är intressant att få jobba internationellt och samarbeta med andra. Det vart en möjlighet att hjälpa utsatta människor med vår utrustning och kunskap, även att visa medmänsklighet till dom som förlorat allt.”

Peter Andersson

Ålder: 48
Bostadsort: Göteborg
Yrke: IT-specialist på Volvo personvagnar
Intressen: Sjöräddning så klart, och träning (gym, löpning, cykling)
”För mig är detta att få pröva alla de kunskaper och färdigheter jag skaffat mig under 20år som sjöräddare.”

 

Stora bilden: Nära den turkiska gränsen hittades i morse, den 22 januari, fyra män från Afghanistan i en mycket liten gummijolle utan motor. Därmed har Sjöräddningssällskapet undsatt över 1 000 personer i Egeiska havet, sedan insatsen inleddes i slutet av oktober. Foto: Joakim Atterstam/SSRS.