25 januari, 2016

”Kungen av Marstrand” seglar för VM-guld i Malaysia

Björn Hansen, som vunnit Match Cup Sweden på Marstrand fyra år i rad, är i Malaysia för att segla världscupfinalen i matchracing.

– Vi är väldigt taggade och har stor chans att bli världsmästare. Det är vad vi har jobbat för i alla år, säger Björn Hansen inför världscupfinalen Monsoon Cup som startar imorgon tisdag.

Björn Hansen och hans lag Nautiska Racing har minst gått till semifinal i de fyra världscuptävlingar som de seglat under säsongen 2015-16. En stor anledning till att de nu ligger tvåa i tabellen är att de lyckades försvara sin titel i tävlingen på Marstrand i somras och därmed blev det första laget som vunnit tävlingen fyra år i rad. Nautiska Racing har i flera år siktat på att vinna World Match Racing Tour och som närmast var de 2012. Då fick laget nöja sig med silver. Inför årets finaltävling har de bara två poäng upp till ledaren Ian Williams från Storbritannien.

– Det kommer att bli tufft men vi känner att mycket talar för oss, säger Björn Hansen. Vi har varit i den här situationen tidigare och vet vad som krävs. Självklart vill vi vinna tävlingen i Malaysia men vi kan vinna VM-guldet bara genom att få ett bättre resultat än våra konkurrenter i toppen. Vi har det i våra egna händer och vi ger oss in i finalen med inställningen att ha så roligt som möjligt.

World Match Racing Tour, världscupen i matchracing för herrar, är en av seglingssportens mest prestigefulla tävlingar jämte Volvo Ocean Race, OS och America’s Cup. Senast en svensk skeppare vann världscupen för herrar var 2001 då Magnus Holmberg klev högst upp på prispallen. 2014 vann Anna Östling och hennes lag VM-guld på damsidan.

– Att vinna guldet hade betytt oerhört mycket och det har varit mitt mål sedan jag började segla matchracing för över 20 år sedan, säger Björn Hansen. Det känns också speciellt att det kommer att bli den sista VM-finalen som seglas i en enskrovsbåt och därför hade det såklart varit extra roligt att vinna.

Världscupfinalen Monsoon Cup i Johor, Malaysia startar tisdagen den 26 januari och båttypen som används är Fareast 28R, en fyramannabåt som inte använts i en världscupfinalen tidigare. Tävlingen avgörs först i en grundomgång där alla 12 lag möter varandra och där de bästa lagen går vidare till ett slutspel med kvartsfinal, semifinal och final i bäst av fem matcher. Finalen seglas på lördag den 30 januari.

Nästa säsong av World Match Racing Tour startar redan i mars och slutar med en avgörande världscupfinal i Marstrand under Match Cup Sweden 4-9 juli. Då avgörs tävlingen med båttypen M32, toppmoderna katamaraner tillverkade av kolfiber.

Tabell World Match Racing Tour 2015-16 inför Monsoon Cup 26-31 januari:

1. Ian Williams, Storbritannien – 90p

2. Björn Hansen, Sverige – 88p

3. Taylor Canfield, USA – 85p

4. Keith Swinton, Australien – 75p

5. Phil Robertson, Nya Zeeland – 73p

6. Eric Monnin, Schweiz – 59p

7. Joachim Aschenbrenner, Danmark – 59p

8. Reuben Corbett, Nya Zeeland, 58p

Startfält i säsongsfinalen av World Match Racing Tour 2015-16

Ian Williams (GBR) GAC Pindar

Björn Hansen (SWE) Nautiska Racing

Taylor Canfield (ISV) US One

Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing

Phil Robertson (NZL) WAKA Racing

Eric Monnin (SUI) Team SailBox

Joachim Aschenbrenner (DEN) Aschenbrenner Racing Team

Reuben Corbett (NZL) Corbett Racing

Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team

Nicolai Sehested (DEN) Trefor Match Racing

Maxi Soh (SIN ) Team Red Dot

Hazwan Hazim Dermawan (MAS) hazOne Racing Team

 

Följ Monsoon Cup i direktsändning!

Hela säsongsfinalen sänds live på http://livestream.com/WorldMRT

Tisdag, grundomgång 1: 03.00 – 10.00

Onsdag, grundomgång 2: 03.00 – 10.00

Torsdag, kvartsfinaler: 03.00 – 10.00

Fredag, semifinaler: 03.00 – 10.00

Lördag, final och match om tredjepris: 03.00 – 10.00

 

Bildtext: Björn Hansen (till vänster) och Nautiska Racings taktiker Gustav Tempelman. Foto: World Match Racing Tour.