600 båtar och 500 000 liter vatten på Helsingforsmässan

Nordeuropas största båtevenemang, , presenterar nyheter på båtfronten, allt från små stugbåtar till stora lyxyachter. Nytt på mässan är Foiling Weekend, tidningen Venemestaris avdelning för arbetsvisningar och en ännu större bassäng än tidigare, den Nya Vågen i Waterexpo. Mässan Vene 16 Båt arrangeras 12 –21.2.2016 i Messukeskus i Helsingfors.Vene 16 Båt i Helsingfors Halli 7

Mässan Vene 16 Båt presenterar förutom cirka 600 båtar en stor mängd båttillbehör och utrustning, motorer, elektronik och navigationsutrustning samt bryggor. På mässan finns i år fler avdelningar med arbetsvisningar samt fiskebåtar och fisketillbehör än tidigare. På mässan Vene 16 Båt finns 407 utställare och alla hallar i Messukeskus är fulla.

”Båtmässan erbjuder mycket att uppleva för båtfolk, för den som utövar vattensporter och för fiskare.  På området Nya Vågen händer det saker hela tiden och där ordnas bl.a. imponerande uppvisningar med flyboard, en internationell tävling i wakeboarding HONOR Wake Jam och finländska mästerskapen inomhus i paddling med SUP. På båtmässan finns det bokstavligen mera vatten och mera vattensport. Bassängen är dubbelt större än senaste gång och rymmer 500 000 liter vatten.  Vid fiskeområdets populära Jätteakvarium Rapala Kalatakuu kan man se fiskeguidernas mästerprov och på tidningen Venemestaris avdelning för arbetsvisningar renoveras en motorbåt på helgerna”, berättar Håkan Löfgren från Messukeskus.

”Något helt nytt får vi höra den första helgen på Foiling Weekend i Segelbåtshamnen. Där berättas det om Foiling-segling och den finländska teknologi som finns i båten Gunboat G4. G4 är inte på mässan. På mässan finns även ett segelmakeri, där man tillverkar segel under mässan. ”
Finländsk båtindustri är stark
På båtmässan finns ovanligt många båtnyheter. Långt över hälften av båtarna är finländska. Inhemska märken är bl.a. AMT, Aquador, Bella, Buster, Faster, Finnmaster, Flipper, Grandezza, Marino, Nordstar, Sargo, Silver, Suvi, Targa, Terhi, TG-Boats och Yamarin. På mässan presenteras även helt nya finländska båtmärken, som Finn Crafts och Modius.

För första gången i världen presenteras Nordkapp Enduro/Avant 605 Ranger och Modius 34. Heta nyheter är även bl.a. Axopar 24, Yamarin 81 DC och XO 360. Mässans största båt är Sunseeker 57, den största inhemska båten är Targa 44.
Klassiker, träbåtar och tävlingsbåtar

Båtmässans klassikerbåtar finns på Mahogany Yachting Society rf:s avdelning. Där presenteras i år Gilbert von Rettings gamla tävlingssegelbåt i klassen 5,5 m (1951), en Vator 18 Hunt i mahogny från 1960-talet, den 80 år gamla fritidsbåten Ahti från båtvarvet Seppälän veneveistämö, en Star-segelbåt som är byggd 1966 och en 40 år gammal mahognyjolle.

På träbåtbyggarnas avdelning finns många nya moderna båtar som byggts med nya tekniker. På avdelningen tillverkas en roddbåt under mässan. Segling och båtsport i Finland r.f. kommer med olympiaklass båtar och grenförbundets tävlingsbåtar till mässan. Det kommer att finnas ett tiotal tävlingsbåtar på mässan.

 

Mässbåtarna offentliggörs onsdagen den 17 februari

Bland de båtar som presenteras på mässan väljs årligen den hetaste nyheten till Mässbåt. Finalisterna offentliggörs på mässans öppningsdag och vinnarna i alla de fyra kategorierna (segelbåtar samt öppna, fritids- och långfärdsmotorbåtar) offentliggörs onsdag 17.2 kl. 11.30 i Segelbåtshamnen.

I samband med Vene Båt-mässan delas ett flertal priser ut. På öppningsdagen delar man ut utmärkelserna Årets båtgärning och Årets gästhamnar.

Båtmässan är öppen vardagar kl. 11–20. Söndag 21.2 är det familjedag på mässan med program som riktar sig till barnfamiljer.

Mässan Vene 16 Båt är öppen fre. 12.2. kl. 10–18 (Trade Day), lör.–sön. 13 –14.2 kl. 10–18, mån.–fre. 15 –19.2 kl. 11–20, lör. 20.2 kl. 10–18 och sön. 21.2 klo 10–17.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*